:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2018   12:05

0

189

Srbija ne prihvata da u pregovorima bude jedini gubitnik ili krivac


- Podsetio bih da više od pet milijardi ljudi živi u zemljama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da je pred UN to protektorat pod suverenitetom pravne naslednice SRJ, Republike Srbije - rekao je Đurić u intervjuu za današnju "Politiku".


On je naglasio da Srbija ne vodi pregovore samo sa Prištinom, već sa blokom moćnih i uticajnih zemalja koje su "arhitekte onoga što se u poslednje dve decenije događa na KiM".


- I kategorički ne prihvatamo da u tim razgovorima Srbija bude jedini gubitnik ili krivac - naveo je Đurić.


On je naglasio da su "pravo, pravda i volja većine građana Srbije, računajući i pokrajinu KiM na našoj strani", kao i mnoge zemlje u svetu koje štiteći pozicije Srbije štite osnove međunarodnog poretka.


Đurić je rekao da je najvažniji razlog učešća Srbije u dijalogu u Briselu očuvanje mira i stabilnosti u celoj zemlji i stvaranje uslova za opstanak i prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, između ostalog i kroz formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).


Nadovezujući se na tu konstataciju, upitao je "o čemu smo ove nedelje u tehničkim razgovorima mogli da se dogovaramo ako druga strana kasni 1.800 dana sa sprovođenjem onoga što je za nas ključno, a onda ne želi čak ni da razgovara na tu temu"?


- Samo usvajanjem statuta ZSO, Priština bi pokazala da je spremna da se dalje razgovara, i to statuta koji bi potpuno bio u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu, a bez obaziranja na političke odluke prištinskih sudova i slične interne akte kojima se zapravo samo obesmišljava ono što je dogovoreno i ruši kredibilitet dijaloga” - naveo je direktor Kancelarije za KiM.


Prema njegovim rečima, ZSO je "trn u oku" za Prištinu i odugovlačenje njenog formiranja je pokazatelj da "arhitekte samoproglašenog Kosova žele društvo u kojem vlada potpuna albanska supremacija i u kojem nema mesta za Srbe i druge nealbance", dok dijalog ima smisla sve dok je sredstvo smirivanja tenzija na terenu.


Đurić je izneo da bi ulazak Srba u nekakve oružane nelegalne snage samoproglašenog Kosova za posledicu imao situaciju kao u Prvm svetskom ratu, kada je "Srbin nišanio u Srbina".


- Pozivam mlade Srbe na KiM da ne ulaze u takvu avanturu, šta god da im nude oni čiji je cilj ništa drugo do militarizacija najdirektnije usmerena protiv srpskog naroda - rekao je on.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva