:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2015   12:05

0

183

Srbija ne kriši S SP pomaužući Železari do marta

Srbija neće prekršiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko do 1. marta nastavi da daje državnu pomoć za funkcionisanje Železare, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević.

Miščević je za televiziju B92 rekla da je Srbija podnela popis državne pomoći i da je tu bio uključen i novac koji će država uložiti u Železaru do 1. marta, iako je 1. februara morala da prestane sa subvencijama industriji.

“Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju je 2008. godine predvidjeno da Srbija može u industriju čelika da daje državni novac narednih sedam godina, da daje državnu pomoć kako bi se održala industrija. To je bio tada najduži period koji smo dobili, a to je isteklo 1. februara", kazala je ona.

Miščevih je napomenula da je Vlada Srbije, pre tog perioda poslala popis državne pomoći i prihvatila obavezu da neće davati ništa više od državnih subvencija smederevskoj Železari, jer to nije u skladu sa Sporazumom, i dodala da država nema dovoljnio sredstava u budžetu za subvencije, a uz to, tu je i dogovor sa MMF-om.

Šta god da se dogodi sa Esmarkom mi smo obavezu utvrdjenu do 1. februara ispunili i ne ulazimo u prekršaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", istakla je Miščević.

Govoreći o toku pregovora o pridruživanju EU, Miščević je podsetila da je Srbija od avgusta prošle godine spremna da otvori poglavlja u pregovorima o pristupanju Uniji.

“Sasvim jasno smo razumeli način razgovora i pregovora koji stavlja akcenat na poglavlja 23, 24, koji se odnose na vladavinu prava, kao i poglavlje 35 koje je novina za nas, a predstavlja praćenje normalizacije odnosa Prištine i Beograda. Dok se u sva tri poglavlja nešto značajno ne dogodi, nećemo moći otvoriti ni ona poglavlja za koja smo spremni”, istakla je Miščević.

Kao uslov za početak pregovora nametnut je dijalog u Briselu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Ide se na ostvarenje političkih uslova za pitanje 35. Za poglavlja 23 i 24 se jako brzo pripremamo da bismo kredibilno uradili taj posao. To je jako komplikovan posao, svaki član ima oko 300 strana, ogroman broj mera kako političkih tako i tehničkih, a mi se trudimo da stvorimo uslove za otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine”, rekla je Miščevićeva.

Na pitanje da li posao otežava prioritet poglavlja 35, Miščevićeva je odgovorila odrično, ali i istakla da ponekad pomisli da takav odnos nije fer.

“Država smo za koju Evropska komisija kaže da je najbolje pripremljena. U martu završavamo skrining za pregovaračka poglavlja, a mesec dana po završetku skrininga za poglavlje 32, mi smo predstavili nacrt pregovaračke pozicije, prokomentarisali smo ga sa Evropskom komisijom, prošli smo kroz parlament, razgovarali smo sa civilnim društvom i usvojili na sednici Skupštine. Nije fer, ali se ne predajemo”, zaključila je Miščevićeva.

Izvor: Tanjug B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva