:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2015   12:05

0

124

Srbija na dobrom putu ulaska u EU

Šefovi diplomatija tri zemlje članice EU naglasili su da je veoma pozitivna činjenica da sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, streme ka tome da ujedine snage u zajedničkom evropskom okviru.

U tekstu povodom 20 godina od ulaska njihovih zemalja u Evropsku uniju, koji je prenela današnja "Politika", ministri Austrije Sebastijan Kurc, Finske Erki Tuomioja i Švedske Margot Valstrom podsetili su da je Srbija danas zemlja sa statusom kandidata, a da su pregovori o pristupanju počeli 2014.

"Svakako da usvajanje pravila i standarda EU nije jednostavan zadatak, kroz to iskustvo prošli su i Austrija, Finska i Švedska. Za to su potrebne reforme ne samo zakona, nego i pravosudne i političke prakse", kaže se u tekstu.

"Srbija je na dobrom putu, a mi smo spremni da joj pomognemo kako bi postala punopravna članica Unije", navelo je troje šefova diplomatije.

"Hajde da zajedno nastavimo tim putem i da sledećih 20 godina bude uspešno ne samo za Austriju, Finsku i Švedsku, već i za Srbiju i njene susede", naveli su u tekstu.

Oni su ocenili da su najveće prednosti ulaska u EU mir i stabilnost, rast i razvoj i kao treće, sloboda i mogućnosti.

Troje ministara smatra da je prijemom Hrvatske 2013. godine EU jasno potvrdila svoju opredeljenost da podrži evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva