:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

176

Srbija na dobrom putu u sprovođenju reformi

"Mi smo impresionirani stepenom sprovedenih reformi", rekao je direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone prilikom prezentacije izveštaja o tranziciji za prošlu godinu u Narodnoj banci Srbije. On je podvukao da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (84, MMF) jedan od ključnih koraka da se prebrodi ovaj težak period, a EBRD je spreman da podrži nastavak tih reformi.

Patrone je naveo je da je EBRD u Srbiju od 2001. investirala oko 3,8 milijarde evra, a samo u prošloj godini podržala je 24 projekta sa oko 450 miliona evra.

EBRD sarađuje i sa mnogim firmama u Srbiji i bankarskim sektorom i prošle godine je EPS-u odobren kredit od 200 miliona evra za restrukturiranje tog javnog preduzeća, a jedan od najznačajnijih projekata je druga faza digitalizacije u Srbiji, rekao je Patrone.

EBRD podržava i agroindustrijski sektor i sarađuje sa mnogim firmama u Srbiji kao što je Viktorija grupa, zatim u oblasti telekomunikacija i tu je deoničar kompanije SBB, naveo je Patrone.

Patrone je rekao da EBRD sarađuje sa srpskim zvaničnim institucijama i na projektima kao što su privatizacija Telekoma Srbije i Dunav osiguranja.

Glavni ekonomista EBRD Piter Sanfi rekao je da je 2014. za Srbiju bila godina recesije i poplava, kao i za druge zemlje u regionu i EBRD je puno pomogao da se te štete saniraju.

"Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni rast", ocenio je Sanfi i naglasio da EBRD za 2015. predviđa rast privrede od 0,5 odsto.

Sanfi je istakao da Srbija da treba da se okrene uvođenju inovacija u privredi, kao načinu da poveća produktinost i rast privrede.

Jedna od ključnih determinanti za sprovođenje inovacija je dobro poslovno okruženje, rekao je Sanfi i ocenio da su korupcija i "siva" ekonomije zajednički problem u regionu.

Investiranje u inovacije treba da bude raznoliko i da ne bude usmereno samo na neke sektore, već na što više njih, rekao je Sanfi.

Odgovarajući na pitanja, on je rekao da je problem nenaplativih kredita zajednički u celom regionu i banke taj problem ne treba da "guraju pod tepih", već će morati da ga rešavaju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva