:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 20, 2018   13:27

0

113

Srbija na 57. mestu u borbi protiv sive ekonomije

U borbi protiv sive ekonomije Srbija je na 57. mestu od 84 zemalja, rezultat je istraživanja "Ekonomist intelidžens junita". To znači da 30 posto bruto društvenog proizvoda otpada na sivu ekonomiju. Ekonomisti računaju koliko je budžet na gubitku.

"Teško je preciznu cifru dati, ali govorimo oko 10 milijardi evra godišnje koje bi mogle da dođu kada bi se siva ekonomija u celosti iskorenila. Naravno, to nije moguće i očekivanja bi bila nerealistična da se do kraja iskoreni siva ekonomija, ali sigurno ogroman prostor za poboljšanje", navodi Jelena Pavlović, predsednica Američke privredne komore.

Poboljšanje se beleži u Upravi carina, Poreskoj upravi i tržišnoj inspekciji, kažu u Američkoj privrednoj komori i ističu da je to samo početak.

"Srbija jeste najbolje pozicionirana u odnosu na zemlje regiona, ali kada se poredi sa zemljama Evropske unije, nalazi se na dnu lestvice zajedno sa BiH i Crnom Gorom. Potrebno je dosta toga da se uradi. Srbija ima snage, ali mora da radi na poboljšanju kvaliteta institucija, kao i na suzbijanju korupcije, jer je to gorući problem", ističe Kristofer Klejg, izvršni urednik "Ekonomist intelidžens junita".

Ovo je prvi put da je istraživanje obuhvatilo zemlje Evrope. Najbolju ocenu ima Finska, a sledi je Velika Britanija. Iza Srbije su i Rusija, Belorusija i Ukrajina.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva