:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2015   12:05

0

114

Srbija može da očekuje veću pomoć Brisela

"Imresionirani smo radom Crvenog krsta. Prošle nedelje izdvojili smo 150.000 evra, a ove nedelje još milion i petsto hiljada evra za Srbiju i druge zemlje u regionu", navodi Davenport i dodaje da Brisel želi da sada dođe do profesionalne procene tih potreba.

Šef Delegacije EU u Beogradu napominje da se način na koji Unija radi u Srbiji i drugim zemljama regiona video nakon prošlogodišnjih poplava.

"Sarađujemo i sa Vladom i sa NVO. Želimo da nastavimo na ovaj način i siguran sam da će tako biti. Premijer Vučić je tokom vikenda pomenuo planove da se izgradi centar za izbelice, mi smo spremni da pomognemo", navodi Davenport, dodajući da EU ima niz projekata za jačanje administracije za ovu situaciju.

Kada je reč o modalitetima pomoći za situaciju sa izbeglicama, šef Delegacije EU je podsetio na plan od pet tačaka šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca.

"Konkretno, ovde želimo da nastavimo svoju saradnju sa Vladom, Ministarstvom rada, MUP-om, Komesarijatom za izbeglice. Želimo da u saradnji sa UNHCR-om dođe do konkretnom plana za pripremu za zimu", napominje Davenport.

S obzirom na to da se približava godišnji izveštaj EK o napretku Srbije u evrointegracijama, Davenport ukazuje da će odnos prema migrantima biti deo toga izveštaja.

"To je obuhvaćemo poglavljem 24. Kao što sam rekao, imepresioniran sam načinom na koji se Srbija bavi ovim problemima, pogotovo saradnjom u rešenju ovog problema", ističe šef Delegacije EU.

Govoreći o postignutim sporazumima Beograda i Prištine, Davenport naglašava da to predstavlja veliki pomak.

"Kao što je rekla Angela Merkel, neće biti novih uslova u pridruživanju Srbije Uniji. Treba da dođe do implementacije tih sporazuma", ističe Davenport i dodaje da je sada na zamljama članice da odluči o tome kada će dođi do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva