:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

134

"Srbija kargo" za 32 miliona evra kupila osam lokomotiva od Simensa

Sredstva su obezbeđena iz kredita EBRD, a nove višesistemske lokomotive biće isporučene do kraja marta 2019. godine, a Mihajlović kaže da je to mnogo brže nego što je prvobitno bilo planirano.
Mihajlović je, nakon što su predstavnici "Srbija kargo" i Simensa potpisali ugovor rekla da tom kupovinom Srbija stiče komparativnu prednost u odnosu na zemlje regiona.
"Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovako moderne višesistemske lokomotive", kaže Mihajlović i naglašava da time Srbija stiče prednost i u samoj Transportnoj zajednici koja je osnovana i čije je sedište u Beogradu.
Navela je da je oko 300 kilometara pruga rehabilitovano, trenutno je u rehabilitaciji oko 100 kilometara , dok do kraja maja počinje rehabilitacija još oko 300 kilometara pruga, te da je visina investicija u železnicama oko pet milijardi evra.
"Stižu bolji dani za železnice", poručila je Mihajlović i izrazila očekivanje da će 86 mladih mašinovođa koje je Srbija kargo primila prošle godine imati priliku da upravljaju novim lokomotiva, te da ćemo krenuti put boljeg i razvijenijeg karga.
Kaže i da "Srbija kargo" ne dobija subvencije Vlade Srbije i ističe da je Srbija na fantastičnom položaju i da je zato važno da razvijamo i naše pruge ali i preduzeća železnice.
Ugovor o kupovini novih lokomotiva potpisali su u Železničkom muzeju v.d.generalnog direktora Dušan Garibović i predstavnici kompanije Simens, tehnički direktor Grupacije Mobiliti Karl Štraser i komercijalni direktor Grupacije Mobiliti Geogr Novak Gelter.
Garibović je rekao da je potpisivanje tog ugovora veliki i značajan događaj koji srpska železnica čeka godinama, te da će nove višesistemske lokomotive učvrstiti lidersku poziciju Srbije u regionu.
"Nećemo na tome stati", poručio je Garibović i naveo da je cilj optimalnih 3.000 vagona i 80 elektro i dizel lokomotiva.
Najavio je da će u narednih četiri do pet godina "Srbija kargo" iz sopstvenih izvora uložiti više od 50 miliona evra za remont dizel i elektro lokomotiva koji će saobraćati po rekonstruisanim i modernizovanim prugama.
Srpska železnica je, kaže, bila, jeste i biće deo evropske železnice, a nabavka novih višesistemskih lokomotiva omogućiće joj da bude na mapi železnica Evrope.
Generalni direktor Simensa Udo Ajhlinger rekao je da je ugovor sa "Srbija kargo" jako značajan za tu kompaniju i prekretnica za naredne poslove koji se planiraju u Srbiji, uključujući i posao planiran u Kragujevcu.
"Sa novim lokomotivama moći ćete da prevozite prugama od Soluna do Evrope", rekao je Ajhlinger i dodao da je njegova lična želja da prisustvuje isporuci novih višesistemskih lokomotiva Srbiji.
Multisistemske Vectron lokomotive ispunjavaju evropske standarde po pitanju ekologije, buke, uštede energije i vrlo su prilagodljive. Opremljene su nacionalnim sistemima za kontrolu vozova, a imaće i evropski sistem za tu kontrolu.
Biće proizvedene u fabrici kompanije "Simens" u Minhenu.
Predstavnici kompanije "Simens" danas su pre potpisivanja obišli postavku Železničkog muzeja.
Za nekoliko nedelja ugovor za treći deo pruge Beograd - Budimpešta
Dogovor sa kineskom stranom o izgradnji treće deonice pruge Beograd - Budimpešta je postignut, a kroz nekoliko nedelja očekuje se i zvanično potpisivanje ugovora, izjavila je ministarka Mihajlović.
Reč je o trećoj deonici pruge od Novog Sada do Subotice, a vrednost investicije je 934 miliona evra.
Ministarka je objasnila da se dugo čekalo na tu deonicu jer njihova cena za nas nije bila prihvatljiva, ali da je na kraju postignut dogovor o ceni.
Podsetila je da se pruga Beograd - Budimpešta nalazi na 'najvažnijem' Koridoru 10 i da je u pitanju izgradnja pruge velikih brzina, gde će vozovi moći da se kreću brzinom od 200 km na sat.
Ono što je važno, navodi ministarka, jeste da su i radovi na drugoj deonici koju sprovodi ruska kompanija "RZZD Internešnl" u toku, gde se radi tunel Čortanovci, a u jednom delu vrši i eksproprijacija zemljišta.
"Nema smetnje ni sa srpske, ni ruske strane kada je reč o deonici koju radi RZZD Internešnl, a ni kineske, ako govorimo o druge dve deonice", rekla je ministarka odgovarajući na pitanja novinara u Železničkom muzeju.
Mihajlović je navela da je pruga Beograd-Budimpešta u potpunosti usaglašena sa evropskim standardima, a da radove kontroliše kompanija koja je izabrana na tenderu kao notifikaciono telo.
"Oni kontrolišu da nigde ne bude iskakanja, jer je za nas pruga od izuzetnog značaja", rekla je ministarka.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva