:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2018   12:05

0

206

Srbija još čeka konkretan odgovor Euleksa


Uz ono što je bilo poznato odmah nakon ubistva, kosovska policija do sada je ispitala šest svedoka i uspela da otkrije poslednjeg vlasnika izgorelog automobila, za koji se veruje da je korišćen u ubistvu.



  Dani prolaze, a informacije iz istrage cure, upozorava ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i postavlja pitanje koliko prištinske vlasti iskreno žele da čitav slučaj reše profesionalno. On insistira na tome da se našim nadležnim organima omogući rad na terenu, jer su, kako ističe, osposobljeniji, a i srpski narod u njih ima više poverenja. Novi ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini, pozvao je kosovske institucije da sarađuju sa svima koji mogu da pomognu u rasvetljavanju zločina.


"Svi koji mogu da učestvuju u rasvetljavanju ovog užasnog zločina, moraju da imaju mogućnost da se izjasne, a vlade Kosova i Srbije treba da razgovaraju. Misija Euleks važna je za Kosovo, ona ima svoj ulogu koju bi trebalo da odigra i "želimo da sve strane koje mogu da olakšaju rešavanje ovog zločina daju svoj doprinos", rekao je Frederik Mondolini, ambasador Francuske u Beogradu.



 


Poznavaoci vojnobezbednosnih prilika ponavljaju da ključne odgovore u istrazi mogu dati strane obaveštajne službe, koje pokrivaju čitavu pokrajinu. Posebno CIA koja je precizno upozorila američke državljane na moguće nemire na Kosovu, upravo u vreme atentata na Ivanovića.



"To nije protokolarna poruka. Amerikanci nikada do sada nisu upućivali takvu poruku kao što su uputili 10. januara. Ne samo da su znali nego su pustili da se ti negativni procesi odvijaju tamo. I zato treba biti oprezan s obzirom na buduće događaje", izjavio je Dževad Galijašević, stručnjak za vojno-bezbednosnu oblast.



U međuvremenu, kosovski ministar pravde Abelard Tahiri izjavio je da su tamošnje institucije na pravom putu da rasvetle ubistvo Olivera Ivanovića. Navodi da su spremni za saradnju sa Beogradom, isključivo u razmeni informacija. Kosovski bezbednosni savet opet poručuje da ako im bude bila potrebna profesionalna pomoć, to će biti pomoć američkog FBI.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva