:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

130

Srbija je bila snažan i konstruktivan lider

"Srbija je bila snažan lider i upravljala je brodom kroz teške vode", naglasio je on na zajedničkom konferenciji za štampu pred Ministarski savet OEBS, čiji je domaćin Beograd.

Zanijer je rekao da je činjenica što na ministarskom savetu OEBS u Beogradu učestvuje, kako je saopštio Dačić, 44 ministara spoljnih poslova zemalja članica, kao i šefice evropske diplomatije Federika Mogerini i jordanske diplomatije, priznanje je koje se odaje radu Srbije tokom ove godine.

On je ocenio da je beogradski Ministarski savet najposećeniji, po broju ministara, koji on pamti.

"Dolaskom tolikog broja delegacija odaje se priznanje činjenici da je Srbija bila konstruktivan predsedavajući u teškim okolnostima. Takođe pokazuje i da postoji interesovanje za OEBS-om u vreme kada postoje problemi i kada je potrebno rešavati ih dijalogom“, ocenio je Zanijer.

On je rekao da je na početku srpskog predsedavanja, kada su ga pitali novinari šta misli o Srbiji kao predsedavajućem OEBS-u, kazao da ta zemlja ima realan program rada i da iskreno zastupa vrednosti koje OEBS zastupa, te da se, kada se približio Ministarski savet, pokazalo da je ta ocena bila ispravna.

"Odlično sam sarađivao sa Srbijom kao predsedeavajućim OEBS-a. Radili smo dobro u teškom okruženju“, naglasio je Zanijer.

On je ukazao da su na agendi bila mnoga teška pitanja, globalni izazovi, poput terorizma i izbegličke krize.

Takođe, se OEBS, povodom održavanja Samita o klimatskim promenama koji je u toku u Parizu, bavio, kako je kazao i tom temom, što pokazuje da je bezbednosna agenda sve kompleksnija i zahteva veće angažovanje predsedavajućeg.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva