:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2015   12:05

0

133

Srbija izdvojila pet miliona evra za Srebrenicu

Premijer Srbije je, obraćajući se na investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015”, rekao da je Vlada Srbije, na današnjoj sednici, izdvojila pet miliona evra, odnosno deset miliona konvertibilnih maraka za Srebrenicu i poručio da je to ulog u budućnost.

“Srbija gleda u budućnost i mi Srbi želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, da gradimo najbolju budućnost, da narednih stotinu godina provedemo u miru, da svima bude bolje, da živimo bolje. Ovo je za nas mali doprinos takvoj zajedničkoj budućnosti i uveren sam da će uvek biti više razloga za radost, sreću i život i da ćemo mnogo više misliti na to, a da nikada nećemo zaboraviti i da ćemo uvek umeri da osudimo ono što je u prošlosti bilo loše”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Srbija je u 2015. godini štedela i ostvarila dobre rezultate, i zajedno sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom želi da oformi zajednički tim koji će raditi na važnim objektima.

“Naše kompanije, vaše lokalne kompanije, da rade projekte u visini od tri miliona evra. Taj novac je spreman. Projekte koje imate, želite da uložite u škole, domove zdravlja, imate puteve u koje treba da se uloži… mi smo spremni i taj novac vam stoji na raslpolaganju”, rekao je Vučić.

On je dodao da svi Srebreničani, bez obzira da li su Bošnjaci ili Srbi, mogu da računaju na više novca i bolji život.

“Uveren sam da ćete naći način kako da uložite novac u budućnost, a na našu podršku uvek možete da računate”, rekao je Vučić.

On je istakao da su u Srebrenici na današnjem forumu privrednici iz Srbije koji su zainteresovani za poslovne investicije u BiH.

“Srbija je ono malo što je mogla da uradi uradila istinski, punog srca, i mi želimo dobre, iskrene i bratske odnose sa Srebrenicom, kao što Srbi žele sa Bošnjacima”, zaključio je Vučić.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković poručio je danas da je dolazak najviših zvaničnika BiH i Srbije u Srebrenicu znak pomirenja i opredeljenosti za početak zajedničke izgradnje prosperitetne Srebrenice.

“Iako bogata potencijalima, Srebrenica nazaduje i propada. Danas je prilika da svi doprinesemo da ovaj dan bude istorijski za Srebrenicu i sve nas. Ne sutra ili prekosutra, već upravo danas. Ne kroz obećanja, već konkretna dela”, poručio je Duraković na otvaranju investiciono razvojne konferencije “Srebrenica 2015”.

On je rekao da je dolazak najviših zvaničnika BiH, RS i Srbije znak opredeljenosti za izgradnju bolje i prosperitetnije Srebrenice.

On je rekao da je ova opština bogata različitim prirodnim potencijalima I da to otvara mogućnosti za razvoj poljoprivrede, industrije i turizma.

“Naši ljudi su uvek bili sposobni i puni života uprkos velikim stradanjima”, rekao je on i dodao da je Srebrenica danas veoma nerazvijena, a u prilog tome naveo podatak da je broj nezaposlenih jednak broju zaposlenih.

Ulaganja su mala i nedovljna, poručio je Duraković.

On je rekao da tokom današnje konferencije prioritetno pitanje treba da bude Guber banja i pronalazak rešenja za njeno oživljavanje, kako bi se pretvorila u savremeni kompleks.

“Ova banja je gotovo godinama apsolutno neiskorisćeni potencijal. Za nas koji ovde živimo, Srebrenica bez banje Guber je kao telo bez duše”, istakao je Duraković.

On je rekao i da bi sredstva dobijena po osnovu naplate RENTE za potopljeno zemljište izgrađnom HE Bajina Bašta takođe doprinelo realizaciji razvojnih projekata.

Ulaganje u izgradnju industrijske zone Potočari bi, kako je naveo, bio veoma mudar poslovni potez, te pozvao sve zainteresovane da investiraju u poljoprivredu, industiju i turizam.

“Budimo zajedništvo i poverenje. Počnimo danas graditi novu buducnost Srebrenice tako što ćemo biti efikasni i raditi zajedno na njenom razvoju”, poručio je on i naveo da svi očekuju da Srebrenica nakon današnjeg dana bude mesto mira i saradnje, a ne sukoba i razdora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva