Vesti
Srbija imala najveći rast turizma u Jugoistočnoj Evropi i Mediteranu

12:28, 09.01.2018

|

Izvor: RTS

Sa ostvarenim deviznim prilivom od milijardu i dvesta miliona dolara, Srbija je u 2017. godini imala najveći rast turizma u regionu Jugoistočne Evrope i Mediterana, saopštio je Međunarodni turistički Savez, "Sacen International".


U trci za izbor najboljih destinacija u turizmu Jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017. godinu, Beograd je proglašen šampionom biznis-turizma sa 800 miliona dolara deviznog priliva, prema odluci stručnog žirija Međunarodne turističke patrole "Sacen International".
Predsednik "Sacen International-a", Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, rekao je na konferenciji za medije u Beču da je posebno prijatno iznenađenje bila Vojvodina koja je ponela titulu šampiona u gastro i etno-turizmu, s Dunavom i lovnim turizmom, dok je Visoka hotelijerska škola iz Beograda šampion dualnog obrazovanja.Gligorijević je istakao da je izuzetno zadovoljan kvalitetom letnje turističke sezone u regonu Jugoistočne Evrope i Mediterana.Uprkos svim nedaćama koje su pogodile turizam od migrantske krize, preko terorističkih napada, zemljotresa, poplava, do ekonomske krize i virusa, turističke privrede beleže blagi porast i dobre rezultate, naveo je Gligorijević.Prema njegovim rečima, Grčka je ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je u potpunosti odbranila titulu najbolje destinacije u primorskom turizmu regiona.Takođe, Herceg Novi je šampion gostoljubivosti, Dubrovnik je lider u kulturnom turizmu regiona, Barselona u masovnom turizmu, Slovenija u ekološkom turizmu, Mađarska u banjsko-zdravstvenom, dok Beč prednjači u kontinentalnom turizmu.Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji "Vitez kulinarstva 2017. godine Jugoistočne Evrope i Mediterana", a novi laureat je Dragica Lukin iz Umaga.Istra je najbolja u trci za Turistički oskar "Zlatno turističko srce" u kategoriji šampiona vinskog turizma, a kompanija "Inoksan" iz Turske za najboljeg partnera u ugostiteljstvu i turizmu 2017. godine.Turistički šampioni za 2017. godinu, kako je podsetio Gligorijević, su 27. izbor najboljih za titulu Turistički oskar "Zlatno turističko srce".Od pretprošle godine je u Međunarodnu turističku akciju "Biramo najbolje u turizmu", dodaje se u saopštenju, uključen i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija.Svečano uručenje Turističkog oskara "Zlatno turističko srce" planirano je za kraj aprila u Skadarliji, na otvaranju letnje turističke sezone 2018. godine s prestavnicima Svetske turističke organizacije (WTO) Ujedinjenih nacija i Evropske komisije za turizam."Sacen International", Međunarodni turistički Savez, je proglasio 2018. za godinu porodičnog i dečjeg turizma, a srpski opanak kandidovao za kulturnu turističku baštinu Uneska kao nacionalni turistički suvenir.Međunarodne turističke patrole su u okviru aktivnosti za izbor najboljih za 2017. godinu obišle turističke destinacije u 15 zemalja: u Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Kipru, Malti, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH i Srbiji, saopštio je Međunarodni turistički savez u Beču.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design