:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

112

Srbija ima potencijala u cirkularnoj ekonomiji

Miščević je istakla da je sa početkom procesa skrininga u septembru 2013. godine počela mnogo više da ulazi u materiju zaštite životne sredine koja čini između 40 i 50 odsto svih pravnih pravila koja u EU postoje.

Navodeći da to zahteva potpuno drugačiju organizaciju unutar države i puno ulaganja u uslovima kada ni Evropa, ali ni Srbija ta sredstva nemaju, ona je podsetila da je 2011. godine cifra planirana za postizanje svih standarda u životnoj sredini iznosila sedam milijardi evra, a da su ta sredstva već premašena.

"Sredstva i kapacitete moramo izgraditi i to ne zato što samo želimo da postanemo članica EU već zato što ne treba da vidite otpade. U tome jedna od najvažnijih stvari jeste reciklaža, zapravo, ono što se u svetu naziva cirkularna ili kružna ekonomija", rekla je Miščević.

Ona je navela i da su je mnoge stvari koje čula prilikom upoznavanja i predstavljanja našeg stanja u oblasti reciklaže porazile.

"Jedna od stvari je da nemamo rešenje za šut i električni otpad, a sve su to pitanja na koja i od ovakvih skupova nama treba pomoć u davanju pravih odgovora", zaključila je Miščević.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović podsetila je da je u postupku pregovora sa EU Srbija dobila zadatak da 30 odsto svih propisa uskladi sa propisima EU, a da je životna sredina velik i širok segment.

Navodeći da je 2009. godine usvojen set zakona i podzakonskih akata, ona je istakla da se od 2010. godine intezivno radi na implementaciji čak 150 propisa u obasti zaštite životne sredine, a da je čak 75 propisa iz oblasti upravljanja otpadom.

"Veliko težište i akcenat vlade i resornog ministarstva jeste sada na implementaciji usvojenih zakonskih propisa. To je veliki i težak zadatak koji nas čeka u narednom periodu", rekla je Šerović dodajući da propisi nisu statični i da ih uvek treba menjati u skladu sa pravilima i preporukama EU.

Zato je, kako je rekla, nakon pet godina od donošenja propisa neminovno da se oni redizajniraju.

"U ovom trenutku ministarstvo ponovo kreće u redizajn zakonske regulative, a revizija Nacionalne strategije upravljanja otpadom je prioritet", rekla je Šerović.

Ona je istakla i da je Nacrt zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpada pripremljen i da se nalazi u procesu pribavljanja mišljenja i odobravanja radi usvajanja od strane Vlade Srbije.

Skup je organizovala Visoka škola strukovnih studija "Beogradska politehnika" uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Konferencije akademija strukovnih studija Srbije, Uprave za bezbednost i zdravlja na radu, Inžinjerske akademije Srbije i Sekretarijata za zaštitu zivotne sredine Beograda.

U okviru trećeg naučno - stručnog skupa Politehnika 2015 organizovana je i izložba radova studenata Odeljenja za dizajn Vosoke škole strukovnih studija Beogradska politehnika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva