Vesti
Srbija i San Marino: Sporazumom protiv zlonamernih kritika

14:55, 16.04.2018

|

Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i državni sekretar za spoljne poslove San Marina Nikolo Renci potpisali su danas Ugovor između vlada dve zemlje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak.


"Ovaj ugovor je važan i za Srbiju i San Marino, kako bismo sprečili neke zlonamerne kritike koje često dolaze od nekih zemalja koje su izmislile razne poreske rajeve", rekao je ministar Dačić i primetio da su oni veliki, pa je njima to izgleda dozvoljeno, a drugima nije.



"Veoma cesto smo mi izloženi kritikama i Renci je na tu temu rekao da bi on voleo da San Marino prestane da bude poreski raj, a da bude samo raj", kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Rencijem, prvim šefom diplomatije San Marina u poseti Beogradu u poslednjih 13 godina.


Renci je ocenio da će potpisani sporazum zasigurno značajno poboljšati komercijalne i ekonomske odnose dve zemlje.



Ukazao je da San Marino ima sa 24 zemlje potpisan takav sporazum, i da je on značajan jer pokazuje koliko je San Marino napredovao u usklađivanju sa međunarodnim pravilima.



"Mi imamo veoma složen proces saradnje sa EU preko specifičnog sporazuma. Svakog meseca San Marino odlazi u Brisel da bi vodio razgovore zajedno sa Monakom i Andorom. Uvereni smo da je to sporazum koji poštuje posebnosti malih zemalja i s druge strane zadovoljava očekivanja EU", rekao je Renci dodajući da taj sporazum može da dovede do situacije u kojoj bi bili zadovoljni Unija i male zemlje.



Podsetio je da je San Marino od 2008. prošao velike reforme i da se usaglasio sa međunarodnim zahtevima u oblasti borbe protiv pranja novca, kao i svih pojava koje mogu da dovedu do poremećaja na tržištu.



To nam je omogućilo da budemo u potpunosti transparentni u delovanju, a naše znanje i brzina pružanja usluga su zanimljivi onima koji žele da investiraju u San Marinu", kazao je on.



Dačić je ocenio da dve zemlje treba dalje da unapređuju bilateralnu saradnju.



Bez obzira što je San Marino u okruženju EU i Italije, ipak možemo da nađemo odgovarajuće načine kako da bilateralno sarađujemo u ekonomiji, obrazovanju, kulturi, trgovini, finansijskoj oblasti", rekao je on.



Mislim da je to veoma značajan podsticaj i važna poseta, koja može da da podsticaj daljem razvoju odnosa. Imamo dobre bilateralne odnose, ali oni nisu dovoljno razvijeni", konstatovao je Dačić povodom posete Rencija.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design