:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2018   16:27

0

103

Srbija i RS gradiće dve nove hidroelektrane na Drini


On je to izjavio nakon današnje sednice Energetskog komiteta Srbije i RS, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana "Foča" i "Paunci", a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.



Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva projekta na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.



Kako je Antić objasnio radi se o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrednost investicija je oko 200 miliona evra, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.



Antić je kazao da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju odnosa u odnosima Srbijagasa i Gasprometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu,a potrebno je da se na nivou dve vlade usaglase njihovi odnosi.


Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grejne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.



Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajednička gradnja još dve nove hidroelektrane.



"Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja", rekao je Đokić.



Sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske HE Mikajilo Zlojutro.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva