:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2017   12:05

0

127

Srbija domaćin Foruma o kulturnom nasleđu

Kao uvod u predstojeći forum, u Ministarstvu kulture i informisanja sastali su se resorni ministar Vladan Vukosavljević i kineska delegacija iz Državne administracije za kulturno nasleđe te zemlje i Kineska akademija za kulturno nasleđe.

Delegacija je predvođena Jiang Pin Liaisonm koja je zadužena za međunarodnu saradnju Državne administracije za kulturno nasleđe.

Vukosavljević je neposredno pre sastanka za Tanjug rekao da su gosti iz Kine tu kako bi se upoznali sa elementima za budući samit, a taj susret je dogovorio sa kineskim ministrom kulture u avgustu prošle godine.

Kako je istakao, Srbiji je ove godine pripala čast da bude domaćin Foruma o zaštiti kulturnog nasleđa gde će biti i predstavncii zemalja iz regiona i stručnjaci sa kineske strane koji imaju ogromno iskustvo u zaštiti kulturnog nasleđa.

Ceo taj događaj je, naglasio je Vukosavljević, u okviru šireg konteksta, u okviru formata 16 + 1 koji je Kina organizovala sa zemljama Centralne i Jugoistiočne Evrope koji se tiče i privredne i kulturne saradnje.

"Ovo je važan događaj kojem Ministarstvo kulture daje doprinos i očekujemo da će taj forum imati značajan međunarodni odjek i da će pomoći našim stručnjacima da se upoznaju sa bogatim kineskim iskustvom", istakao je Vukosavljević.

Naime, na predstojećem Forumu će biti reči o upravljanju lokalitetima kulturne baštine koji zavise od političkog, društvenog, institucionalnog i ekonomskog konteksta određene zemlje.

Ta konferencija, očekuju iz Ministarstva kulture, trebalo bi da omogući bolje razumevanje različitih sistema upravljanja nasleđem, ali i da predstavi zajedničke izazove i njihova moguća rešenja.

Takođe, kada je reč o konzervaciji, koja je druga tema predstojećeg Foruma, iz Ministarstva kažu da već dugo postoji potreba za novim pristupima konzervaciji što je naročito važno za spomenike kulture, čije je samo značenje često predmet sporenja.

Mehanizam 16+1 predstavlja saradnju između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u svim privrednim oblastima , a po usvajanju Smernica za saradnju između Kine i 16 zemalja u Rigi, kulturna razmena i saradnja postale su sveprisutna tendencija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva