:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2018   08:06

0

198

Srbija danas otvara još dva poglavlja u pregovorima sa EU


Otvoriće se poglavlje 33 - finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13, koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Sa dva nova poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.



Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom nugarskog predsedavanja EU. Početak je planiran za 19.30 sati u zgradi Saveta EU u Luksemburgu, a zatim i konferencija za medije predstavnika EU i Srbije. 



Delegaciju Srbije predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović‡, a EU ć‡e biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU. 



"Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje", ocenila je ministarka Joksimović‡. Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da ć‡e nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija. 



Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već‡ poglavlje 9 - finansijske usluge, kao i poglavlja 17- ekonomska i monetarna politika i 18 - statistika za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije. 



U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja. 



U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguć‡e organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru. 



Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.


Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva