:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

208

Srbija da sledi "Stretgiju Evrope 2020"

On je na konferenciji za novinare kazao da ta strategija Srbiji može da posluži kao razvojni okvir koji našoj zemlji može da pomogne da smanji neizvesnost okruženja „pri koncipiranju i planiranju svog ukupnog razvoja“.

Matejić smatra da je Srbiji neophodan pametan, održiv i inkluzivan rast, koji mora da ima pet ciljeva. Među tim ciljevima su rast zaposlenosti populacije starosti od 20 do 64 god sa 69 odsto na 75 odsto i ulaganje u istraživanje i razvoj sa tekućih 1,9 odsto na tri odsto BDP. Takođe, kako dodaje, među tim ciljevima su i 20 odsto manje emisija štetnih gasova, 20 odsto učesća obnovljivih izvora energije i isto toliko energetske efikasnosti.

"Treba i smanjiti rano napuštanje škole sa 15 na 10 odsto“, rekao je Matejić i dodao da je ta stretagija „neka vrsta zamene za ideologiju razvoja EU“.

„Vodič kroz strategiju Evrope 2020“, urađen je uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Delegacije EU u Srbiji, a direktorka tog fonda Jadranka Jelinčić rekla je da se nada da će ovaj vodič u Srbiji biti „pamtnije iskorišćen“.

„Srbija koja se ne nalazi samo u Beogradu treba da razume o čemu se ovde radi, da ume da prevede to na svoje lokalne prilike i da ume da razvije svoje lokalne politike“, istakla je Jelinčić.Ona je dodala i da je EU stalno menjujći entitet i kategorija, te da nije nepogrešiva i „ne proriče budućnost“.

"Kao zemlja kandidat moramo da se uključimo u sve evropske debate. Tako da i ova strategija, koja će imati odgovarajuće promene, treba da predvidi i one interese i potrebe koje će imati i zemlje koje se danas nalaze u statusu potencijalnih kandidata“, poručila je Jelinčić.

U priručniku „Vodič kroz strtegiju Evrope 2020“ predstavljen je ostvareni naparedak u postizanju ciljeva Strategije, izazovi koji stoje pred državama članicama, EU, ali i izazovi sa kojima se Srbija suočava u dostizanju svojih ciljeva razvoja.

Posebna pažnja je posvećena ulozi i značaju lokalnih samouprava u razvoju i implementaciji strateških ciljeva, kako ove Strategije, tako i bilo kog drugog strateškog dokumenta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva