:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 18, 2015   12:05

0

115

Srbija će unaprediti borbu protiv terorizma

Obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, koji predviđa zamrzavanje imovine onima koji se nađu na listama terorista, njihovih finansijera i pomagača, Vujović kaže da će listu utvrditi vlada na osnovu tri izvora informacija.

Jedan izvor je, precizirao je ministar, sistem UN, drugi su informacije od domaćih nadležnih organa i treće su moguće informacije od drugih država.

Tim predlogom zakona Srbija usklađuje zakonsku regulativu sa ratifikovanim konvencijama UN, a istovremeno ispunjava i obaveze koje proizilaze iz članstva u Savetu Evrope, s obzirom na veliko kašnjenje u donošenju propisa.

“Ovaj zakon omogućava Srbiji da poštuje sve obaveze prema UN i Savetu Evrope i svim drugim važećim međunarodnim zakonima”, kaže Vujović i dodaje da je cilj tog zakona unapređenje borbe protiv terorizma ustanovljavanjem sistema preventivnih i represivnih mera protiv finasiranja terorizma i ograničavanje teroristima i njihovim finansijerima raspolaganje imovinom.

Govoreći o izmenama Carinskog zakona, Vujović navodi da je glavna novina uvođenje novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema koji bi omogućio Srbiji da olakša sprovođenje tranzitnog postupka roba, što je preduslov pristupanja Konvenciji o zajedničkom tranzitu.

“Imajući u vidu naše planove da se efikasno uključimo u sistem evropskih magistrala - putnih i železničkih, presudno je da zakonom imamo regulisane uslove tranzita. Nisu samo spore pruge i putevi razlog kasnjenja nego i procedure na granici. Ovo je preduslov da se Srbija u to uključi”, kaže ministar finansija.

Vujović je napomenuo da je izmenama tog zakona omogućeno da se na lakše carinske prekršaje primenjuje Zakon o prekršajima.

Prema njegovi rečima, izmene Carinskog zakona omogućavaju dalje usaglašavanje sa carinskim zakonima EU, a novina je uvođenje prihvatanja ne samo bankarske garancije nego i drugih oblika obezbeđivanja carinskog duga.

Na dnevnom redu sednice je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Republike Albanije, za koji Vujović kaže da stvara pravni prostor da carinski organi međusobno pružaju administrativnu pomoć i razmenu informacija u sprečavanju kršenja carinskih propisa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva