:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   15:34

0

111

Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Antić je to rekao, nakon niza bilateralnih i zajedničkih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom energetike Bugarske Tamenuškom Petkovom na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

"Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje", rekao je Antić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da snažna koordinacija u narednom periodu treba da bude dodatni vetar u leđa za realizaciju novih projekata.

Sijarto je rekao da je energetska bezbednost od suštinskog značaja u ovom delu Evrope i da zato treba diverzifikovati rute i izvore snabdevanja.

On je govoreći o prirodnom gasu ukazao na značaj da se snabdevanje diverzifikuje rutom, kako je rekao, sa juga.

"Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji implementirati sve neophodne investicije kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama", rekao je Sijarto.

On je istakao da bi ta nova ruta za snabdevanje gasom predstavljala veliki doprinos za energetsku bezbednost regiona i izrazio nadu da će imati za to podršku od EU.

"Zato što je to u evropskom interesu da se unapredi energetska sigurnost u ovom regionu", dodao je Sijarto.

Petkova je rekla da su se tri zemlje ujedinile oko te mogućnosti i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kao bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri zemlje.

Ona je kazala da su danas imali veoma dobar i koristan dijalog na temu energetske stabilnosti u regionu i razvoja projekata za prirodni gas.

Podsetila je da Srbija i Bugarska realizuju projekat gasne interkonekcije i da je informisala Antića šta su preduzeli sa njihove strane i obrnuto, u smislu izvršenja zajedničke deklaracije potpisane na nedavno održanom evropskom samitu u Sofiji.

"Smatram da je prisutan veliki potencijal za razvoj saradnje u oblasti prirodnog gasa između Srbije, Bugarske i Mađarske", dodala je Petkova.

Projekat Turski tok predviđa izgradnju gasovoda koji se sastoji od dve linije kapaciteta po 15,75 milijardi kubnih metara, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 11,4 milijarde evra.

Prvi, podvodni, krak namenjen isporuci gasa turskim potrošačima završen je krajem aprila ove godine, dok je druga linija predviđena za snabdevanje gasom zemalja južne i Jugoistočne Evrope.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva