:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2015   12:05

0

215

Srbi u Kosovskom pomoravlju dobijaju bolnicu

Nikolić je rekao da će u bolnici u Pasjanu prvo početi sa radom porodilište, odnosno Odeljenje ginekologije i akušerstva, za čije je opremanje Vlada Srbije izdvojila 35 miliona dinara.

"Žene iz Kosovskog pomoravlja se već 15 godina poradjaju u Vranju, koje je od nekih mesta udaljeno i do 80 kilometara i gde treba uključiti i čekanje za prelazak administrativne linije, ili u Gračanici koja je isto toliko udaljena, a do koje se dolazi preko Prištine", kazao je Nikolić.

On je istakao da je ista situacija i za bilo koji drugi oblik bolničkih zdravstvenih usluga, za koje treba doći do Vranja, do Gračanice ili do Kosovske Mitrovice, i to u uslovima kada ne postoji organizovan javni prevoz, već se "snalazi ko kako može".

Kako je najavljeno, prvu bolnicu za Srbe u Kosovskom pomoravlju svečano će u sredu, 14. januara otvoriti premijer Srbije Aleksandar Vučić, što će biti i njegova prva poseta kao premijera Kosovskom
pomoravlju.

Bolnička zgrada u Pasjanu, čiju je izgradnju finansirala lokalna samouprava sa 1,3 miliona evra, ima ukupno 2.900 kvadrata, a predvidjena bolnička odeljenja će se opremati kako se za to budu pronalazila sredstva.

U poslednjih 15 godina Srbi koji žive u četiri opštine u Kosovskom pomoravlju osnovnu zdravstvenu zaštitu ostvarivali su kroz 32 seoske ambulante i jednu dnevnu bolnicu u selu Šilovo u opštini Gnjilane,
koja nema uslova za smeštaj niti zbrinjavanje ozbiljnijih slučajeva.

Opština Pasjane formirana je na osnovu plana specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija pre četiri godine.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva