:

:

TV Most

Foto: TV most

clock

Mart 18, 2015   14:20

0

173

Srbi sa Kosmeta traže formiranje ZSO

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na prvom zajedničkom sastanku predstavnika opština sa srpskom većinom u Gračanici, upućen je zahtev za poštovanje ustavnih i zakonskih odredbi vezanih za zastupljenost Srba u institucijama i javnim preduzećima na svim nivoima, kao i na predstavljanje Srba u opštinama u kojima Srbi ne čine većinu.

U zaključcima, Srbi sa KiM insistiraju na principu da je njihovo predstavljanje u institucijama na svim nivoima i odabir srpskih kadrova isključiva nadležnost izabranih srpskih političkih predstavnika.

Zahteva se puna zaštita imovine i prava Srpske pravoslavne crkve i traže da donošenje novih zakonskih predloga o pitanjima od značaja za srpsku zajednicu bude isključivo uz saglasnost izabranih srpskih političkih predstavnika.

U zaključcima se navodi da prioritet u radu svih srpskih predstavnika u političkim institucijama na svim nivoima treba da bude stvaranje sveobuhvatnih uslova za povratak proteranih, kao i rasvetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih i procesuiranje odgovornih za zločine počinjene od 1998. godine.

Srpska zajednica traži zaustavljanje privatizacije državne, društvene i zadružne imovine i ispitivanje zloupotreba u dosadašnjem procesu privatizacije.

U zaključcima se ističe da je potrebno sprovođenje popisa u opštinama sa srpskom većinom kao preduslov za obezbeđivanje realnih budžeta lokalnih samouprava.

Traži se i adekvatna zastupljenost Srba u pravosudnom sistemu, imenovanje notara, sudija, tužilaca i administrativnih radnika u pravosuđu, priznavanje licenci Advokatske komore Srbije i zahteva hitno oslobađanje političkih zatvorenika i obustavljanje politički motivisanih postupaka.

Neophodna je istinska zaštita srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje, unapređivanjem regulative u ovim oblastima, navodi se u zakljčcima sa prvog zajedničkog sastanka skupština opština sa srpskom većinom na na Kosmetu.

Sastanku je prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srba iz kosovskih institucija.

Prisutni su bili i predstavnici srpskih zdravstvenih i prosvetnih institucija sa Kosova, gradonačelnici opština sa srpskom većinom, predsednici privremenih opštinskih organa na Kosovu, srpski poslanici iz Skupštine Kosova, predstavnici NVO i drugi.

Sednicom je predsedavao ministar lokalne samouprave u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva