:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2015   12:05

0

178

Srbi na ucene odgovaraju još većim jedinstvom


Zamenik predsednika kosovske vlade Branimir Stojanović najavio je za sredu sastanak odbornika većinskih srpskih opština kako bi se utvrdilo na koji način će Srbi sa Kosova i Metohije da se ponašaju i delaju.

"Za sredu je dogovoren sastanak odbornika 10 većinskih srpskih opština, ali će na taj sastanak biti pozvani i ostali odbornici. Sastanak je važan jer ćemo na njemu doneti određene odluke i videćemo na koji način ćemo se ponašati", kaže Stojanović.

Dodaje da je poruka Srba sa KiM da će na svaki napad odgovarati još jačim jedinstvom.

"Svoju politiku baziraćemo na onome što su naša prava i interesi", poručuje zamenik predsednika kosovske vlade Branimir Stojanović.

Kaže da reakcija iz kosovske vlade ima stalno.

"Reakcija ima, ali za nas je najvažnije da izdefinišemo na koji način ćemo da se ponašamo a Priština će imati priliku da pokaže da li želi da promeni odnos prema nama", dodaje Stojanović.

Dodaje da odluka o vraćanju u kosovske institucije zavisi od promene politike prema Srbima.

"Nikada ne nastupamo ucenjivački ali tražimo da se ispuni dogovoreno. Odluke su donošene bez naše saglasnositi i to je kršenje koalicionog sporazuma. Ovde se radi o čitavom jednom narodu koji zastupamo. Politika prema Srbima mora da se promeni i institiramo na našem političkom jedinstvu", napominje Stojanović.

Dodaje da je napuštanje kosovskih institucija posledica nepoštovanja određenih principa.

"Mi konkretno nismo smetnja za nastavak procesa sprovođenja briselskog sporazuma, ali će neko morati da objasni, ako se ne nastavi, zašto je to tako", kaže Stojanović.

Ističe da Srbi imaju jasan politički stav oko osnivanja suda za specijalne zločine, o čijem osnivanju će kosovska skupština uskoro da raspravlja.

"Mi ćemo njegovo osnivanje da podržimo. Taj sud treba da reši probleme na koje ukazujemo godinama unazad", zaključuje Stojanović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva