:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2015   12:05

0

236

Srbi i Mađari ne odustaju od gradnje gasovoda

Sijarto je dodao i da Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, želi da uskladišti veće količine ruskog gasa posle obustave gradnje gasovoda Južni tok, i da je takav predlog već izneo ruskom ministru energetike, Aleksandru Novaku, prenosi Rojters. "Zbog obustave gradnje Južnog toka mi sada moramo da pronađemo nove načine kako da dođemo do novih izvora i novih ruta u centralnoj Evropi", rekao je Sijarto.

Kako podseća Rojters, ruski gasni gigant Gasprom je od prošle godine do sada već uskladištio do 700 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj. "Što je više gasa uskladišteno kod nas, to je bolje po nas u ekonomskom smislu, ali i u pogledu energetske bezbednosti", naveo je Sijarto, napominjući da o skladištenju dodatnih količina ruskog gasa još nije postignut bilo kakav dogovor sa ruskom stranom.

On je, takođe, rekao da Rusiji neće biti prodato nijedno mađarsko gasno skladište, da Mađarska ima kapacitet za skladištenje gasa od oko šest milijardi kubnih metara, ali i da bi zvanična Budimpešta želela da iskoristi ruski gas koji će ići preko Turske. "Azerbejdžan ostaje još jedan potencijalni izvor gasa", kazao je mađarski ministar, i ocenio da je potencijalni uvoz gasa iz Hrvatske putem planiranog terminala za tečni gas takođe poželjno rešenje.

"Koji god plan bude funkcionisao, EU treba da učestvuje finansijski", zaključio je Sijarto.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva