:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 28, 2017   12:05

0

135

Sramna odluka Apelacionog suda u Kalmaru

Kako se navodi u saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, sramna odluka Apelacionog suda u Kalmaru pokazala da pravde za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, nema.

“Time je iz zemlje, koja se smatra evropskom kolevkom poštovanja ljudskih prava, poslata necivilizovana poruka da pravo na pravdu ne postoji za srpske žrtve i članove njihovih porodica i da je nekažnjivo i dozvoljeno vršenje masovnih i brutalnih zločina nad Srbima, kakve je Ramuš Haradinaj počinio na stotine na prostorima Kosova i Metohije u periodu od 1998. do 2001. godine”, kaže se u saopštenju.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije navodi da ne pristaje na uspostavljanje prakse sudova u nacionalnim evropskim sudovima i međunarodnim sudovima, prema kojoj pravda nije univerzalno pravo koje pripada svima, već je u službi politike upravljanja krizom u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

“Prema toj necivilizovanoj praksi, pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je "kolateralna šteta" takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao "sporedna šteta", tragičnih zbivanja na tom prostor", ističe se u saopštenju.

Koordinacija, poziva vlasti Republike Srbije da preduzmu sve moguće pravne, diplomatske i političke korake kako bi se ratni zločinac Ramuš Haradinaj priveo pravdi i kako bi međunarodnu javnost upoznala sa neprihvatljivom porukom, koja je ovom odlukom francuskih vlasti poslata srpskim žrtvama ali i čitavom pravdoljubivom svetu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva