:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2015   12:05

0

128

Spreman Nacrt o platama, predlog 60 platnih grupa

Udovički je navela da je važno urediti i vrednovanje po učinku rada, kao i da kroz katalogizaciju radnih mesta svaki posao bude dobro opisan.

"Na taj način će posao koji se obavlja u bilo kom gradu sa istim obimom i pod istim uslovima rada, biti isto plaćen," podvukla je Udovički u izjavi Tanjugu.

Potpredsednica vlade je rekla da katalogizacija radnih mesta u javnom sektoru praktično znači da postoji samo jedan naziv za svaki posao koji se radi i koji će biti isti u svakom sektoru.

Prema njenim rečima, svaki posao će biti tačno opisan sa tačnim nazivom i tu neće biti mesta za izmišljanja i dodavanja.

"Katalogizacija je neverovatno obiman i važan posao da bi se uveo red u celu javnu upravu. Potrebna nam je i zbog zakona o platama i zbog racionalizacije", rekla je Udovički i dodala da je cilj tog zakona da posao koji se obavlja u bilo kom gradu sa istim obimom i pod istim uslovima rada, bude isto plaćen.

"Ako smo već opisali posao, na primer vozača, ili administrativnog asistenta, i taj posao se radi bilo gde sa istim obimom i pod istim uslovima rada, geografija gde se taj posao radi ne treba da igra nikakvu ulogu", rekla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, stara verzija zakona, koja je urađena još pre dve godine, sa 12 grupa i osam razreda je bila neadekvatna.

"Puno smo osmišljavali i došli do toga da je najjednostavnije prosto imati 60 platnih grupa i nemati posebno razrede, iako i dalje tako zovu ovaj zakon", rekla je Udovički i navela da će onda taj koncept biti primenjen na jedan posao u platnoj grupi, koji će zavisno od vremena i učinka kod različitih sektora na različit način, u različitoj meri, moći da se pomera u više razrede.

"Taj koncept i dalje važi, ali će sve biti u jednoj, da tako kažem, 'pantljičari', da bi moglo da bude različito u zavisnosti od potreba sektora", navela je Udovički.

Ona je istakla da u sektoru kao što je prosveta, treba osmisliti način da se mnogo ubedljivije i na duži rok meri učinak, te da će zbog toga postojati malo više platnih razreda, kako bi se odrazilo iskustvo.

Ministarka je rekla da će se, dok se ne uvede plaćanje prema količini obavljenog posla, što se u medicini zove kapitacija, napraviti napor da se u Zakonu o platama razlikuju bar uslovi rada, odnosno njegov intenzitet.

"Nije isto raditi, recimo, ako ste medicinska sestra u hitnoj službi, gde dolazi 50 pacijenata dnevno, i tamo gde ih dolazi 150", navela je primer Udovički.

Što se više odmiče u naporu da se urede poslovi i rad u državi, da se poboljša unapređivanje po učinku i zapošljavanje, kao i vrednovanje po učinku rada, to je jasnije da je jako važno da svaki posao bude dobro opisan, kazala je ona.

Prema njenim rečima, prvi Nacrt zakona o platama jeste spreman, ali budući da pokriva celokupnu javnu upravu, još na nivou radne grupe ima puno dogovaranja i "peglanja", ali očekuje da će se sa nacrtom izaći u javnost početkom maja.

"Rokovi sa kojima radimo, kako na zakonu o platama, tako i na poslu optimizacije državne uprave, čija je samo prva faza racionalizacija, jako su kratki i prenapregnuti. A sa druge strane, naša država je zaista nesređena. Taman isplaniramo nešto da uradimo nekoliko nedelja, da povežemo neke podatke, a onda otkrijemo da oni zapravo nisu popunjavani kako treba, da se to godinama nije radilo, i tako dalje", rekla je Udovički.

Ona je navela da postoji i obaveza prema MMF da se neki od tih rokova svakako ispoštuju, ali i da se ne može biti 100 odsto siguran.

"Važnije je da uradimo stvarno dobar posao, a radimo onoliko koliko možemo, iz sve snage", rekla je potpredsednica Vlade.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva