:

:

TV Most

clock

Januar 07, 2016   12:05

0

112

Spremamo se za dugolinijski aviosaobraćaj

"U bezbednost će biti uloženo više od 800 miliona dinara, dok će za ostale investicione projekte biti izdvojeno više od 3,4 milijarde", rekao je Vlaisavljević Tanjugu.

Prateći trend povećanja obima aviosaobraćaja, beogradski aerodrom proširuje kapacitete, u skladu sa odgovornim poslovanjem koje podrazumeva pripremu za nastavak ekspanzije vazdušnog saobraćaja.

Vlaisavljević ističe da će investicioni ciklus, započet u 2015, biti nastavljen na osnovu izvanrednih finansijskih rezultata postignutih u poslednje dve godine, koje su bile rekordne.

"U okviru realizacije kratkoročnih planova, čiji je cilj povećanje operativnih kapaciteta i komercijalnih sadržaja, predviđen je nastavak obnove i uređenja Terminala 1 i veznog dela između Terminala 1 i 2", rekao je Vlaisavljević.

On je kazao da će aerodrom rekonstruisati, proširiti i izgraditi nove čekaonice, zatim započeti proširenje Terminala 2 dogradnjom 11.000 metara kvadratnih novog prostora.

Vlaisavljević je dodao da će početi i izgradnja nove vatrogasne baze.

"Izgradnjom platforme za odleđivanje i zaštitu aviona od zaleđivanja biće unapređena efikasnost opsluge vazduhoplova u zimskim uslovima čime ćemo ubrzati protok aviosaobraćaja na aerodromu", rekao je v.d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla".

Prema njegovim rečima, nabavkom sistema svetlosnog obeležavanja, koji je takođe planiran u 2016, biće povećan kapacitet manevarskih površina u uslovima smanjene vidljivosti, a tako će i troškovi aviokompanija koje lete sa beogradskog aerodroma biti smanjeni.

Govoreći o finansijskim rezultatima, Vlaisavljević je istakao da su prethodne dve godine bile najuspešnije za beogradski aerodrom i da je to preduzeće u 2015. ostvarilo više od 2,6 milijardi dinara profita, kao i da će u republički budžet biti uplaćeno koliko u prethodnih pet godina zajedno.

Vlaisavljević ističe da je ponovno uspostavljanje direktnih prekookeanskih letova do SAD izvanredna šansa za beogradsku vazdušnu luku.

"Moći ćemo da se repozicioniramo u ovom delu Evrope kao najvažnija tranzitna tačka. Kao jedini aerodrom u regionu koji će imati direktne letove za SAD, naši konkurenti neće više biti iz regiona već najznačajniji evropski aerodromi. Ovo je izvanredna prilika i za privredu, ekonomiju i turizam Beograda i Srbije", poručio je čelnik aerodroma.

Aerodrom "Nikola Tesla" je tokom 2014. koristilo 4,6 miliona putnika, a u 2015. godini 4,8 miliona putnika, podsetio je Vlaisavljević, dodajući da je nastavljen trend rasta broja putnika od tri odsto.

"Sa aerodroma "Nikola Tesla" i u 2016. se mogu očekivati samo dobre vesti", poručio je Vlaisavljević.

Krajem 2015. je završena izgradnja glavnog službenog prolaza D, novog objekta za pregled osoba, vozila i opreme koja ulaze u obezbeđeno-restriktivnu zonu aerodroma.

Radovi su trajali četiri meseca, a na njegovoj izgradnji su angažovane isključivo domaće firme.

Vrednost projekta je bila 48 miliona dinara i izgradnjom tog objekta rešen je sistemski problem koji je uočen u svim domaćim, evropskim i američkim bezbedonosnim kontrolama u poslednjih 15 godina kao jedan od najznačajnijih bezbednosnih problema.

Vrednost nabavke opreme, obuke za školovanje kadrova i ostale nabavke aerodrom "Nikola Tesla" sprovodi u cilju unapređenja u oblasti obezbeđivanja, a njihova vrednost je veća od pet miliona evra.

Sredinom 2015. uređen je deo Terminala 1 čime je obezbeđen još jedan granični prelaz sa četiri šaltera pasoške kontrole.

U čekaonicama je zamenjen nameštaj, nabavljene su stolice za odmor i garniture sa priključnicama za punjenje elektronskih uređaja. "Posebno smo vodili računa o stolicama i odmoru putnika sa smanjenom pokretljivošću", kazao je Vlaisavljević.

On je istakao da aerodrom sva infrastrukturna prilagođavanja i modernizaciju kapaciteta finansira iz sopstvenih sredstava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva