:

:

TV Most

clock

April 07, 2015   15:11

0

241

Sprečiti Prištinu da proda "Ski centar Brezovica"

-Kao i u slučaju pokušaja otimanja „Trepče“ apelujemo na našu vladu da zaštiti imovinu države Srbije i njenih građana na Kosovu i Metohiji.Pitanje srpske imovine na KiM je klјučno za opstanak srpskog naroda i ono mora da bude uslov svih uslova za nastavak bilo kakvih pregovora u Briselu o budućnosti naše južne pokrajine, navodi se u saopštenju i dodaje:

-Brezovica je okosnica turizma u opštini Štrpce, a "Ski-centar" je srpsko preduzeće u koje je Srbija uložila ogromna sredstva za njegovo funkcionisanje i rekonstrukciju."Ski-centar" poseduje 300 hektara zemlјišta na Brezovici i u Štrpcu, tri hotela, četiri restorana, pet žičara i isto toliko ski-liftova, kao i prateću mehanizaciju, a zapošlјava 178 radnika.

Iz SNP, koju vodi Nenad Popović, upozoravaju da ukoliko dođe do protivpravne privatizacije ovog preduzeća dogodila bi se ne samo vlasnička promena, već bi to prouzrokovalo i promenu etničke strukture stanovništva u toj najjužnijoj srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, a ono malo preostalih Srba bi krenulo u novi talas iselјavanja.

S druge strane, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić upozorio je danas da Srbija neće
dozvoliti da kosovske vlasti bez dogovora sa Srbima prodaju ski-centar "Brezovica" na Šar-planini.

Povodom najava prištinske vlasti da će prodati tamošnji hotel, Đurić podseća da je vlada uložila novac u revitalizaciju kompleksa "Brezovica".

"Budite uvereni u to da će Vlada Srbije biti uz svoj narod na Brezovici, da će učiniti sve što je u njenoj moći da zaustavi svaki eventualni pokušaj da se našteti našim interesima na tom području", poručio je Đurić.

Po njegovim rečima, kompleks "Brezovica" je zahvaljujući ulaganjima srpskih vlasti ponovo poslovao pozitivni i izuzetno je važan za opstanak 15.000 Srba na jugu Kosova.

Đurić je dodao da je Srbija o slučaju "Brezovice" obavestila međunarodne organizacije i potencijalne investitore da nije protiv svake privatizacije, ali da se moraju poštovati interesi srpske zajednice i imovina Srbije.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva