:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

196

Sporna arbitraža ne sprečava prodaju hotela "Slavija luks"

Kada je pre 10 godina "Fil Šar" tužila državu zbog tih gubitaka Privredni sud je odlučio da je taj dug zastareo. Ali ta austrijska kompanija tada pokreće arbitražni postupak u kome se donosi odluka da im Hoteli "Slavija" sa kamatama duguju oko dva miliona evra. Uprava hotela podnela je krivične prijave protiv članova Arbitražne komisije Višem javnom tužilaštvu i zahtev za poništenje arbitraže, ali to neće sprečiti izvršitelje.

Više od polovine zaposlenih i penzioneri dva puta su protestovali insistirajući da se najpre hotel privatizuje i zaštiti 200 zaposlenih.

"Naši zahtevi prema izvršitelju su da odloži licitaciju zakazanu za 16. januar. Onda tražimo takođe da Vlada Srbije sprovede svoju odluku iz maja prošle godine i nismo protiv privatizacije hotela, ali celog hotela", kaže Budimir Tomašević, predsednik Samostalnog sindikata Hoteli "Slavija".

Rukovodstvo Hotela "Slavija" tvrdi da su svi dugovi prema preduzeću "Fil Šar" izmireni davne 1988. godine o čemu postoje i pisani dokazi, a da je sporno dugovanje utvrđeno slobodnom procenom arbitara.

"Nema veštačenja koje smo mi predlagali, nema dokaza, nema svedoka, sve smo mi to tražili, arbitražno veće nije nam to dozvolilo. Zato smatram da je u pitanju čist organizovani kriminal", rekao je Veselin Jovićević, direktor Hotela "Slavija" d.o.o.

Sumnjaju u pokušaj prodaje najvrednijeg dela preduzeća, koji donosi oko 40 odsto prihoda po mnogo nižoj ceni od tržišne.

Prošle godine Hoteli "Slavija" podneli su krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv članova arbitražnog veća, ali kažu da ni posle sedam meseci nema odgovora.

RTS-u je tužilaštvo odgovorilo da su tu prijavu odmah ustupili Prvom osnovnom tužilaštvu, ali da im je ona u novembru prošle godine vraćena u nadležnost.

Od tada utvrđuju činjenice koje su bitne za dalji postupak, a predmet je u predistražnoj fazi.

Izvršitelji koji su jednom odložili izvršenje, sada ne odustaju. Tvrde da imaju pravosnažnu sudsku odluku o prodaji hotela "Slavija luks" na koju krivična prijava dužnika ne utiče.

"U ovom postupku stranke su koristile u dosadašnjem toku postupka sva pravna sredstva. Bilo je i prigovora, bilo je i zahteva za otklanjanje nepravilnosti. Sud je sve to odbio kao neosnovano i nema razloga za odlaganje prodaje", rekla je Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja.

Dok javno tužilaštvo utvrđuje ima li krivične odgovornosti u procesu arbitraže, hotel "Slavija luks" na izuzetnoj lokaciji biće ponuđen za 70 odsto procenjene vrednosti – oko 600 evra po kvadratnom metru.

A, ako bude drugog kruga licitacije, biće prodat za tek nešto više od 400 evra po kvadratnom metru.

Izvesna je velika dobit novom vlasniku, ali i gubitak državi i radnicima koji će ostati bez posla.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva