:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

113

Sporazumi podelili albansku političku elitu

Ta parlamentarna opoziciona partija je premijera Isu Mustafu i njegovog zamenika Hašima Tačima nazvala izdajnicima.

Prištinski Zeri danas piše da opozicija i pojedini predstavnici civilnog društva smatraju da se tim sporazumom desila "Bosna na Kosovu", dok predstavnici vlasti ističu da tim se dokumentom ne "ugrozava suverentitet drzave".

Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo smatraju, međutim, da je nije tačno da briselski sporazum ne ugrožava "teritorijalni integritet Kosova".

Opozicija, naime, smatra da je "rušenje aktuelne vlade, pa bilo to i naslinim putem" jedino rešenje da se spreči sprovođenje sporazuma.

Kosovski advokat Dastid Palaska je rekao da će ZSO "osnažiti partijske strukture" bilo Srba bilo Albanaca i napraviće interesnu kriminalnu koaliciju, dodajući da sporazum može proizvesti velike tenzije.

Publicista Haljilj Matosi je rekao da ovaj sporazum ne ugrožava suverenitet Kosova, precizirajući da ne vidi ni jedno slovo u sporazumu koje može iole da ugrozi suverenitet Kosova.

Ministarka za dialog Edita Tahiri je rekla za dnevnik "Zeri" da je Srbija potpisivanjem sporazuma o energetici "priznala državnost Kosova".

Ona je naglasila da postignuti sporazumi priblizavaju Kosovo ka EU.

Prištinski dnevnik navodi da je Demokratska partija Albanije, na čelu sa liderom Ljuljzimom Bašom, pozdravila postizanje sporazuma u Briselu u cilju stvaranja stabilne klime i saradnje u regionu.

"Zeri" navodi a su Srbi na severu Mitrovice do kasno u noć slavili potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu i formiranje Zajednice srpskih opština, dok su Albanci ćutljivo pratili razvoj događaja u evropskoj "prestonici".

Prema pisanju lista, Albanci kažu da je za njih sve drugo, osim dogovora za "park mira", razočaranje.

I publicista Veton Suroi kaže da je drugi "istorijski" sporazum u Briselu i "nastavak padanja Kosova".

Suroi, naime, tvrdi da je Srbija dobila Autonomiju o kojoj se javno nije govorilo.

On smatra i da sporazum vređa inteligenciju građana Kosova, kao i da se predstavnici vlasti kriju iza lošeg prevoda tog dokumenta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva