:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

173

Sporazum važan, nastaviti normalizaciju

Dodik je nakon sastanka novinarima rekao da se konstituisanjem ZSO postavlja dobar i ozbiljan temelj za afirmaciju srpskih interesa, vrednosti i prava, pre svega prava da raspolažu resursima na KiM, kao i da usmeravaju život na način koji im odgovara.

Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO je važan dokument i svi treba da rade na tome da on ojača potencijale koje pruža. Republika Srpska, dodao je, spremna je da se uključi u afirmaciju tog dokumenta koji je, kako je rekao, važan za sve Srbe.

"Važno je da sporazum zaživi u punom kapacitetu i da srpska zajednica na KiM bez oklevanja kroz ZSO pokaže svoje aspiracije i želje za razvojem i mirnim životom na KiM", kazao je predsednik Srpske.

Dodao je da postoji kontinuitet u dobroj saradnji Srbije i Republike Srpske, kao i da RS sa mnogo pažnje posmagtra sve što se dešava.

“Želimo da nastavimo zajednički da pomažzemo i omogućimo što bolji život našoj zajednici na KiM. Sporazum o ZSO je nesumnjivo važan nacionalni dokument i čestitam onima koji su vodili pregovore”, rekao je Dodik navodeći da RS podržava napore Srbije i da je sve što srpsko rukovodstvo dogovori po bilo mom pitanju, prihvatljivo za Srpsku.

Srbija je lider u regionu i vodi afirmativnu politiku regionalnog pomirenja koju, i danas svi prepoznaju kao značajan faktor stabilnosti na Balkanu, kazao je.

“To nas raduje, jer uvek želimo da vidimo Srbiju moćnu i jaku u regionu, jer joj to mesto i pripada”, naveo je predsednik Srpske.

Đurić je izrazio zadovoljstvo što srpski narod sa obe srane Drine stoji rame uz rame sa našim narodom na KiM.

"Ima mnogo iskustva u RS iz kojih možemo da učimo, pre svega kad je reč o očuvanju interesa srpskog naroda na KiM i kada je reč o organizovanju, jer ZSO i srpsko poliičko organizovanje na KiM biće onoliko jako koliko mi budemo istrajni i složni”, poručio je Đurić i dodao da se dobre pouke mogu izvući iz onoga što se u Srpskoj dešavalo u prethodnih 15-ak godina.

On je zahvalio Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što kontinuirano pomažu srpski narod na KiM.

“Srbi na KiM treba da znaju, da kao što imaju svoju državu Srbiju tako je i njihova kuća RS i naše dve republike nastavljaju da pružaju složno podrsksu narodu na KiM”, poručio je Đurić.

On je istakao da je veoma važzno da nakon dobrih, povoljnih i važih sporazuma i konstituisanja ZSO ostvarimo napredak i u istinskoj normalizaciji u odnosima sa Albancima.

“Želimo da u budućnosti Srbi i Albanci žive bez strepnje da će jedni drugima predstavljati problem a to je naša politika, želja i cilj i za to imamo podršku Republike Srpske”, zaključio je Đurić.

Đurić je danas u Banjaluci prisustvovao prijemu koji su za oko 300 dece sa juga Kosova i Metohije, koji borave u poseti Republici Srpskoj, priredili predsednik i premijerka RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva