:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2015   12:05

0

116

Sporazum Srbije i Francuske u oblasti medicine

Sporazum su potpisali direktor Instituta u Kamenici Aleksandar Redžek i direktor francuske klinike Paskal le Prins, prenosi Tanjug.

"Nama su posebno značajna iskustva francuskih kolega iz oblasti transplatacije srca. Mi smo sposobni za obavljanje tih operacija, ali su nam i njihova iskustva dobrodošla", rekao je Redžak, dodajući da na francuskoj klinici godišnje obave i do 100 transplatacija srca.

Po Redžakovim rečima, cilj sporazuma je ostvarivanje saradnje na obostranu korist, a ona će biti sprovedena organizovanjem programa obuke koji predviđaju kratke kurseve, stipendije i akreditovane kurseve za lekare, medicinske sestre i tehničare.

Direktor francuske klinike Paskal le Prins rekao je da je u toj saradnji najvažnija razmena iskustava.

Istakao je da ga posebno zanima koji tip pacijenata se leči u Institutu u Kamenici, kako bi mogao utvrditi da li može da se napravi paralela sa lečenjem u Francuskoj.

"Zanima me i tehnologija jer koliko sam čuo ovde se takav vid transplatacija vrši u tri sale što je komplikovano, a to znam jer smo i mi svojevremeno radili na taj način", rekao je on.

Sporazum o razumevanju je rezultat saradnje dve bolnice koja je već duži niz godina izuzetna i predstavlja samo konkretizovanje određenih dogovora oko zajedničkog organizovanja stručnih seminara i sastanaka u oblasti kardiovaskularne hirurgije.

Potpisivanjuju sporazuima prisustvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara za zdravstvo Radovan Latinović, kao i predstavnik Ambasade Francuske u Srbiji.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva