:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2015   12:05

0

113

Sporazum o pravosuđu nije dovoljan,ima još tema



"Pozdravljam nastavak dijaloga premijera, mislim da sastanak 9. februara nije bio lak, ali sve u svemu mislim da je to bio dobar znak i korak napred. Pozdravljam i dogovor o pravosuđu ali on, naravno, sada mora da bude i primenjen", rekao je Mekalister u razgovoru za Jutarnji dnevnik Radija B92.

Podsetivši da je Poglavlje 35 ključno za pristupne pregovore između Srbije i EU, da treba da bude otvoreno na početku pregovora i da normalizacija odnosa s Prištinom treba da se odvija paralelno s pregovorima o drugim temama, on je rekao: "Što je veći napredak u dijalogu, to je veća šansa za otvaranje prvih poglavlja."

Na pitanje da li to znači da sporazum o pravosuđu nije dovoljan da se krene napred, Mekalister je odgovorio: "Ne. Mnogo drugih tema ima o kojima nije bilo reči."

Nemački poslanik u EP ocenio je da je "pametno" to što razgovori u Briselu bili koncentrisani na jednu temu jer je tu ostvaren napredak.

To je, prema njegovim rečima, bio važan korak, ali proces normalizacije mora da bude nastavljen.

"Na dugom smo putu, on neće biti lak, ali mislim da se ide u dobrom pravcu", dodao je Mekalister.

On je rekao da zastupa stav da prva poglavlja treba da budu otvorena ove godine, ali nije želeo da nagađa o eventualnim rokovima jer, kako je napomenuo, to nije u nadležnosti njega, već Evropskog saveta, čija će odluka zavisiti od napretka Srbije, koja mora da obavi glavni posao.

Mekalister, koji je juče boravio u Prištini, a danas počinje višednevnu posetu Beogradu, izrazio je zabrinutost zbog povećanog broja kosovskih Albanaca koji u Nemačkoj traže azil.

Migrantima treba, prema njegovim rečima, objasniti da u Nemačkoj nemaju šanse da dobiju azil i da se za njih mora naći neko drugo rešenje.

Na pitanje da li je politički nekorektno reći da projekat nezavisno Kosovo ne funkcioniše baš onako kao bi Nemačka i druge zemlje koje su podržale nezavisnost to želele, on je odgovorio da je pitanje nezavisnosti Kosova za Berlin rešeno.

"Ali, osim pitanja da li ste za nezavisnost ili ne, treba se baviti pitanjem ekonomske i političke situacije. Mislim da treba da podržimo one snage u Prištini koje hoće da sprovode ekonomske reforme, da se bore protiv korupcije", rekao je Mekalister.

Upitan za nezadovoljstvo kosovskih Srba zbog odluke premijera Mustafe da udalji iz vlade jednog od dvojice ministara iz redova Srba, Mekalister je rekao da je na jučerašnjem sastanku s predstavnicima srpske zajednice saslušao šta imaju da kažu, ali da ne želi da javno govori o tome.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva