:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Maj 26, 2017   12:20

0

135

Sporazum: Kosovo uoči izbora

Novinar iz Beograda Dejan Anastasijević rekao je da je bilo samo pitanje vremena kada će na Kosovu biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

„Ova Vlada je od početka delovala kao jedan provizorijum, kao nešto što nije napravljeno da traje i da izgura ceo mandat i bilo je samo pitanje vremena kada će se ona raspasti. Očigledno je takođe da na pad te Vlade utuče više faktora, ali pre svega Tačijeva želja da konsoliduje svoju vlast“, rekao je Anastasijević.
Analitičar Aljbinot Maljoku smatra da je pad Vlade Ise Mustafe posledica brojnih izazova sa kojima se ona suočavala od samog početka.

„Tri teme su najviše opteretile ovu Vladu i bile veoma teak kamen na njenim leđima, a to su Demarkacija granice sa Crnom Gorom, i Asocijacija opština sa srpskom većinom i trnsformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova. To su bile tri tačke koje su opteretile jako puno ovu koliciju i rad ne samo Vlade, nego i Skupštine Kosova“, rekao je Maljoku.

Miodrag Milićević iz Nevladine organizacije Aktiv kaže da je Vlada koju su činili DPK, DSK i Srpska lista od samog početka bila suočena sa brojnim izazovima koji su je pratili tokom gotovo celog mandata koji je trajao oko dve i po godine.

„Ono što je na meni ostavilo taj neki utisak u tom periodu u protekle dve i po godine je dim, suzavac, brojni protesti. Međutim treba pomenuti da je Kosovo u celom tom jednom procesu na neki način možda i ne baš direktno Mustafinom zaslugom kao nekog ko je bio premijer, ali je potpisao sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju. To treba pomenuti, jer to može na neki način da se posmatra u vidu nagrade koju je ta Vlada na neki način dobila za sve ono što je učinila na tom jednom putu ka normalizaciji, odnosno ka pokušaju normalizacije odnosa sa Srbima“, kazao je Milićević.
U emisiji je objavljeno upravo sprovedeno istraživanje Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici u okviru projekta “Point One „ o informisanosti građana o predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, procenama izlaznosti I očekivanjima.
Na pitanje da li će izaći da glasaju četvrtina ispitanika ili24 odsto je reklo da hoće, polovina ili 55 odsto da neće, dok su ostali odbili da odgovore.
Upitani koliko su od 1 do 5 zadovoljni radom srpskih ministara u kosovskoj vladi najviše ispitanika, 48 odsto, je izrazilo kajnje nezadovoljsto, dok je onih koji su veoma zadovoljni samo tri odsto.
Na pitanje da na skali od 1 do 5 ocene koliko su bili zadovoljni dosadašnjim radom srpskih poslanika u Skupštini Kosova, preovladava takođe veliko nezadovoljstvo. Više od 50 procenata je reklo da su veoma nezadovoljni, a samo dva odsto da su veoma zadovoljni.

Izvor: RTV Puls

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva