:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2017   12:05

0

148

Sporazum Beograda i Prištine 2019. godine, Srbija u EU do 2025.


"Koha ditore" navodi da je reč o otimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu (Albanija, BiH, Kosovo i Makedonija).




- Do 2019. godine, Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija - navodi se u tekstu.



Takođe, u tekstu piše i da će do 2019. godine BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.



Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.



- Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja - piše prištinski dnevnik.



Glavni urednik ovog lista Agron Bajrami ranije danas je na svom Tviter nalogu napisao i da bi ovo trebalo Srbiji da otvori put ka EU, kojoj bi u tom slučaju pristupila 2025. godine.



- Novi nacrt strategije Evropske komisije za proširenje Zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. godine imaju pravno obavezujući sporazum, što će otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova - napisao je on.



Bajrami je na Tviteru naveo i da nacrt strategije ima 12 strana, da je datiran na 8. novembar i da ima dosta informacija, procena, uslova i rokova za sve zemlje Zapadnog Balkana.



Za sada nema zvanične potvrde ove informacije, mada su se u javnosti u prethodnom periodu pojavljivale razne informacije u vezi sa ovim sporazumom. Tačnije, sredinom novembra kosovski predsednik Hašim Tači upravo je narednu godinu naveo kao termin za potpisivanje sporazuma o normalizaciji i pomirenju.



- Verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju - rekao je tada Tači.



O pravno obavezujućem sporazumu, samo bez datuma, govorio je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.





 





- EU neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom - rekao je on pre petnaestak dana.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva