:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2018   12:05

0

184

Spor Grčke i Makedonije, rešenje na vidiku


"Gajim veliku nadu da se ovaj proces kreće u pozitivnom smeru. Predstavio sam nekoliko sugestija vezanih za rešavanje spora. Nije realno da se očekuje rešenje koje ne bi sadržalo termin Makedonija", rekao je Nimic u Njujorku posle susreta sa pregovaračima iz Atine i Skoplja.





Predstavnici Makedonije i Grčke, Vasko Naumovski i Ademantios Vasilakis nisu davali izjave posle sastanka.


Opšta atmosfera oko pregovora Atine i Skoplja čini se najpozitivnijom za poslednjih 27 godina, koliko traje ovaj spor, koji je tokom devedesetih eskalirao u kratkotrajan ekonomski sukob.



Nimic je rekao i da je u proteklih četvrt veka mnogo ljudi pokušaavalo da reši ovaj problem, pa je, stoga, nerealno i očekivati neka sasvim nova rešenja.



Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.



Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva