:

:

TV Most

Foto: Bing

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

117

Spoljnopolitički odbor EP danas o Srbiji

Na Mekalisterov prvi nacrt, koji je odboru predstavljen prošlog meseca, predloženo je čak 222 amandmana, od kojih će samo neki biti ugrađeni u finalnu verziju.

U prvobitnom nacrtu rezolucije, Srbija se pohvaljuje zbog napretka u dijalogu sa Prištinom i sprovođenju unutrašnjih reformi, ali se proziva što još nije usaglasila svoju spoljnu politiku sa EU i pridružila se sankcijama Rusiji.

Veliki broj amandmana podneli su poslanici iz Hrvatske, koji traže da se u rezoluciju uvrste brojna bilateralna pitanja, počevši od pronalaženja nestalih u ratovima 1990-ih, preko korigovanja granice na Dunavu, do univerzalne nadležnosti beogradskog specijalnog suda za ratne zločine, koju Hrvatska osporava.

Međutim, nekoliko poslanika EP iz redova Evropske narodne stranke, najbrojnije grupacije u Parlamentu kojoj pripada i Mekalister, rekli su da su nezadovoljni zbog upornih nastojanja hrvatskih poslanika da svoje zahteve nametnu celom Parlamenta i najavilo da ih neće podržati.

"Poslanici iz Hrvatske gledaju Srbiju kroz vrlo usku prizmu i pokušavaju da diktiraju ton svake rasprave o njoj, što nije u duhu Parlamenta i nailazi na sve manje razumevanja", rekao je za Tanjug poslanik iz jedne zapadnoevropske zemlje koji je insistirao na anonimnosti.

S druge strane, u nekim od amandmana koji su podneli drugi poslanici predlaže se čvršći stav EP o neophodnosti što ranijeg otvaranja prvih poglavlja u procesu pridruživanja.

Sutrašnja rasprava, koja treba da počne po podne i da traje oko sat vremena, ima za cilj da dovede do usaglašenog teksta rezolucije, o kojoj će spoljopolitički odbor glasati sutra, a ceo Parlament na plenarnoj sednici u Strazburu u martu.

Mekalister je tokom nedavne posete Beogradu izjavio da veruje da će konačna verzija rezolucije biti uravnotežena i da veruje da će prva poglavlja biti otvorena do kraja godine.

Ministarka bez portfelja u vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović zjavila je u subotu za Radioteleviziju Srbije da očekuje da će rezolucija realno oslikati napredak ostvaren u prethodnoj godini.

Rezolucije EP nisu obavezaujuće, ali su Evropska komisija i Savet EU dužni da ih uzimu u obzir prilikom odlučivanja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva