:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

309

Splićani plaćeni da bi izazvali nerede na derbiju?


Mediji pišu da su pripadnici beogradskog podzemlja platili nekolicini Splićana, a možda su ih i besplatno nagovorili da se obračunaju sa njihovim suparnicima. Za mesto obračuna odabrana je južna tribina Partizanovog stadiona. Privedeni Splićani ranije nisu dovođeni u vezu sa navijačkim grupama u Hrvatskoj.



Privedenim državljanima Hrvatske večeras ističe pritvor od 48 sati, a nakon saslušanja, Tužilaštvo će da odredi da li će protiv njih pokrenuti krivični postupak i za koja krivična dela i da li će biti deportovani u Hrvatsku.



U međuvremenu, portal Slobodna Dalmacija piše kako je došlo do incidenta. Navodi se da je jedna grupa na južnoj tribini, sa belim trakama oko rukava kao znakom prepoznavanja, počela da baca baklje prema drugim navijačima.



U prvim momentima je delovalo da su to Zvezdini navijači koji su došli da se sukobe sa "Grobarima". Međutim, ubrzo je postalo jasno da je reč o obračunu frakcija navijača Partizana i borba za prevlast na tribini.



Hrvatski portal navodi da su u sukobu učesvovali "plaćenici" iz drugih zemalja, Grčke, Bugarske i Hrvatske.



Petorica momaka su krenula iz Splita na utakmicu automobilom. Navodi se da su natočili gorivo i napravili fotografiju za uspomenu. Granicu su prešli u utorak 12. decembra.



Neki od njih su teško povređeni u obračunu na južnoj tribini. Ante Firić ima hematom na mozgu i ubodnu ranu na leđima. Damiru Tovaroviću je konstatovano nagnječenje mozga i prelom vilice. Stjepanu Mihoviloviću je slomljen nos, dok je Jakov Podrug prošao sa lakšim povredama. Peta osoba iz "splitske grupe" nije identifikovana.



Većina momaka iz Splita koji su privedeni poznata je hrvatskoj javnosti. Ante Firić zvani "Mrvica" bio je u zatvoru zbog optužbe da je pretukao hrvatskog ugostitelja Franu Žuvelu. Damir Tovarović je bio državni prvak u borilačkim sportovima a Stjepan Mihovilović zvani Klis je pobegao iz zatvora u Šibeniku gde je služio kazanu zbog razbojništva. O Jakovu Podrugu se ne zna ništa.



Ističe se da su Splićani mogli i gore da prođu da ih Žandarmerija nije izvela s tribine. Slobodna Dalmacija se pita koliki bi to novac mogao da bude u pitanju, ili drugo platežno sredstvo, da bi se ušlo među najvatrenije pristalic crno-belih.



Naročito je interesantno to što nijedan od navedenih Splićana nije deo hrvatske navijačke scene i nisu ni viđani u okolini fudbalskih stadiona.



Juče je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo da su, pema dobijenim informacijama, četvroica hrvatskih državljana učestvovala u tuči navijača na derbiju. Međutim, niko nije zatražio konzularnu pomoć od hrvatske ambasade u Beogradu.



Istaknuto je da su hrvatski organi u kontaktu sa nadležnima u Beogradu i da će, shodno ovlašćenjima, pružiti svu potrebnu pomoć u cilju zaštite hrvatskih državljana, ukoliko oni to zatraže.



Povodom incidenta se oglaiso i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je sinoć rekao da će svi nasilnici koji su učestovali u tuči biti procesuirani, bez obzira na to da li su građani Srbije ili strani državljani.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva