:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

April 08, 2015   12:05

0

181

Spirić: Žive sa nama a ne pored nas

Uključivanjem osoba sa invaliditetom u projekat javnog rada, pored mogućnosti da pokažu svoj talenat pruža im se i osećaj zadovoljstva što je neko prepoznao njihovu želju da se ravnopravno sa ostalim licima sa evidencije nezaposlenih uključe u sve sfere društvenog život, i shodno svojim mogućnostima doprinesu razvoju zajednice.

Jedan od učesnika Igor Đurić rekao je da im ovakav vid izaganja mnogo znači.

“Ovde radim godinu dana i uradili smo dosta stvari za ovu izložbu, kutije za piće, zidne satove. Mnogo nam znači ovakav vid izlaganja, nas ima osomoro angažovanih i svi smo zadovoljni", rekao je Đurić.

Direktor Narodne tehnike Nada Vučić rekla je da je njihova organizacija "prezadovoljna što je osobama sa invaliditetom omogućeno da do kraja ove godine mogu da nastave da rade.

"Danas pričamo o tri osobe koje su i učestvovale u ovom javnom radu ali zato imamo i javni rad od prošle godine čiju realizaciju je nakon šest meseci finansiranja od strane Nacionalne službe za zapošljavanje nastavila opština Kosovska Mitrovica tako da sada imamo finansiranje iz budžeta za osam osoba”, kazala je Vučić.

Direktor Filijale za zapošljavanja Kosovska Mitrovica Verica Ćeranić istakla je da današnja izložba predstavlja rezultat rada, vremena i kreativnosti učesnika, i dodala da je "projekat u okviru koga su bile uposlene tri osobe sa invaliditetom, i čija vrednost iznosi 635 hiljada dinara, proteklih pet meseci realizovan u saradnji Nacionalne službe i Narodne tehnike".

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić izrazio je zadovoljstvo uključivanjem osoba sa invaliditetom u društvene tokove rekavši "da konačno osobe sa invaliditetom žive sa nama, a ne pored nas kao što je to bilo u godinama iza nas".

"Smatram da institucije, organizacije na Severu treba da omoguće uključenje i angažovanje osoba sa invaliditetom kao što zakoni Republike Srbije propisuju. Svi imaju podjednaka prava i svima trebamo pružiti mogućnosti i šansu”, dodao je Spirić.

Za porodice osoba sa invaliditetom ovo je dokaz da društvo nije zaboravilo da oni imaju ista prava na stvaralaštvo i život od svog rada.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva