:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2015   15:15

0

141

Špijunsko ratovanje Kraljevine Srbije

Tada je, kako je istaknuto sinoć na promociji u Domu vojske u Beogradu, srpsko nacionalno pitanje postalo aktuelno evropsko pitanje.

Nekdašnji prvi čovek Vojske Srbije general u penziji Branko Krga je istakao da je u knjizi reč o specijalnom obaveštajno-bezbednosnom aspektu.

-Monografija je tim aktuelnija zbog toga što postoje različiti pristupi ovoj materiji koja se vrlo često više tretira kao misterija nego kao nešto što treba podvrći analizi u pogledu uspeha ili neuspeha, naglasio je Krga.

On podseća da je cilj obaveštajnih operacija saznati što više o potencijalnom protivniku.

-O obaveštajnim aktivnostima Austrougarske čitamo u prvom delu knjige, a takve aktivnosti Srbije prema Austrougarskoj tema su u drugom. Prikazano je tadašnje stanje uz mnogo imena i podataka koji prikazuju tu problematiku, rekao je Krga.

Krga se posebno osvrnuo na obaveštajni aspekt Sarajevskog atentata.

-Zanimljivo je zašto nisu preduzete mere bezbednosti kod dolaska Franca Ferdinanda u BiH. Obezbeđenje je bilo veoma malo i za ondašnje, a pogotovo sadašnje kriterije. Jasno je da srpski organi nisu znali da se sprema atentat jer bi sve učinili da ga spreče – rekao je Krga.

Napominjući da je geopolitički kontekst danas isti kao i pre 100 godina, Krga je ukazao da država mora organizovati obaveštajno delovanje kako bi se predupredilo iznenađenje.

-Srbije ima i previše iskustava u tim pitanjima. Osim toga, nije dovoljno imati podatke, ako se oni valjano ne analiziraju. Obaveštajni rad mora biti deo ukupnih aktivnosti na polju bezbednosti i to je posebno važno za male zemlje – zaključio je Krga.

Izvor: TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva