Vesti
Specijalni sud za zločine OVK tokom leta neće dizati optužnice

17:35, 14.07.2017

|

Izvor: Blic, Beta

Svi stanovnici Kosova koji strahuju da bi mogli da se nađu na optužnicama Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova mogu slobodno da planiraju godišnji odmor jer taj sud, koji je postao operativan 5. jula, tokom letnje sezone neće podizati optužnice, piše danas prištinski list Koha ditore.
Kako se navodi, sud tokom leta neće obustaviti aktivnosti ali će ih svesti samo na najneophodnije.

Ta pravosudna institucija, sa sedištem u Hagu, baviće se ratnim zločinima navedenim u izveštaju Dika Martija.

Odmor bi, kako list prenosi, trebalo da traje do 11. avgusta.

Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu 5. jula je postao operativan, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i više nema pravnih prepreka za podizanje prvih optužnica.

Sud u Hagu nadležan je za zločine koje su pripadnici OVK počinili od 1998. do 2000. godine.

Glavni tužilac suda je Amerikanac Dejvid Švendiman, predsednica suda je bugarska pravnica Ekaterina Trendafilova, a potpredsednik Kit Rejnor iz Velike Britanije.

Na Kosovu je više puta nagoveštavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom Izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji, i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson. Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design