:

:

TV Most

clock

April 01, 2015   12:05

0

208

Specijalni sud kasni zbog Ustavnog suda Kosova

Zvaničnici ustavnog suda rekli su da se razmatraju amandmani neophodni da bi Specijalni sud bio osnovan, ali nisu dali rokove kada bi odluka mogla da bude doneta.

"Ovaj predmet sada se razmatra i odluka će biti doneta u skladu sa ustavom Kosova i pravilnikom rada Ustavnog suda. ÄŒim se donese odluka, sve strane će biti obaveštene i odluka će biti objavljena na veb stranici Suda", rekao je za "Zeri" direktor kancelarije za informisanje Ustavnog suda Veton Dula.

Predsedništvo Skupštine Kosova uputilo je 9. marta Ustavnom sudu dva amandmana na izmene ustava, kojima se otvara put za osnivanje Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli rekao je tada da su ti amandmani prosleđeni kako bi se utvrdilo da li su u saglasnosti sa Ustavom Kosova. On je podsetio da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira Specijalni sud i da niko ne treba toga da se plaši.

Ustavni amandmani, kojima će biti omogućeno formiranje Specijalnog suda, biće pravosnažni tek nakon usvajanja u Skupštini Kosova.

U kosovskoj skupštini, međutim, još nije obezbeđena većina glasova poslanika za usvajanje amandmana. Protivljenje su, pored opozicije, najavili i neki poslanici iz stranaka vladajuće koalicije.

Kosovski i međunarodni zvaničnici su najavili da će, ukoliko kosovska skupština ne formira Specijalni sud, to učiniti Savet bezbednosti UN.

Poznavalac ustavnih pitanja Riza Smaka kritikovao je ustavni sud zbog odlaganja procesa, s obzirom da je, kako kaže, ustavni sud trebalo da odluku donese u roku od nedelju dana. On smatra da su ti amandmani u suprotnosti sa ustavom Kosova, međutim, kako je kazao, Ustavni sud će ipak doneti drugačiju odluku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva