:

:

TV Most

clock

Maj 12, 2018   12:05

0

136

SPC se sprema da obeleži 1.000 godina Ohridske arhiepiskopije


Sabor je pozdravio pravosnažnu odluku Velikog saveta Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom se konstatuje da su, kako se navodi, vlasti BJRM prekršile međunarodnu konvenciju o ljudskim pravima i slobodi vere i savesti, odbijajući da registruju kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.



Najviše zakonodavno telo SPC, kojem su prisustvovali svi arhijereji, saslušalo je izveštaj o toku priprema za proslavu 800-godišnjice samostalnosti (autokefalije) SPC, koja će označiti 2019. i 2020.



Sabor se upoznao sa sadržajem izveštaja o radovima na oslikavanju i ukrašavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, o crkvenoj prosveti, o radu Svetog Sinoda, Patrijaršijskog upravnog odbora, Fondacije za Kosovo i Metohiju, Dobrotovorne fondacije SPC "Čovekoljublje", Pokloničke agencije "Dobročinstvo", Informativne službe SPC, saborskog Odbora za Jasenovac i Verske službe u Vojsci Srbije i u Oružanim snagama BiH, kao i sa sadržajem izveštajâ eparhijskih arhijereja o njihovom arhipastirskom radu.



Na osnovu tih izveštaja, najviše zakonodavno telo SPC je konstatovalo da je, kako se navodi, sve više problema po eparhijama: drastično se smanjuje broj stanovnika u seoskim sredinama, pa tako i broj vernika; bela kuga hara svugde tako da Srbima preti demografska katastrofa.



"Albanski ekstremisti i dalje, sve provokativnije, deluju ne samo na KiM nego i u Eparhiji vranjskoj (Preševo); rumunski propagandisti intenziviraju svoje delovanje protiv kanonskog poretka Crkve u eparhijama timočkoj i braničevskoj, a to čine u okviru etnofiletističkog i političkog projekta rumunizacije vlaškog i vlahojezičnog dela stanovništva Istočne Srbije", navodi se u saopštenju.



Na sličan način, dodaje se, postupaju i izvesni bugarski krugovi u Eparhiji vranjskoj (Bosilegrad).



Osobito je, ističe se, alarmantno stanje u Crnoj Gori, gde državni aparat vodi diskriminatorsku kampanju protiv zakonite Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.



Sabor je sa zadovoljstvom istakao da su odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama besprekorni, u duhu jedinstva i ljubavi uz, kako se navodi, "žalosni izuzetak ponašanja Rumunske pravoslavne crkve, sa kojom smo sve do nedavne prošlosti bili jedno po Bogu, i besmislene inicijative Bugarske patrijaršije da se nezvano i nekanonski umeša u pitanje rešavanja statusa raskolničke "Makedonske pravoslavne crkve".



Istovremeno, Sabor je izrazio svoju punu solidarnost u, kako se navodi, "sastradalnoj bratskoj ljubavi, sa mučeničkom sestrinskom Crkvom u Ukrajini, izloženom najgrubljem gonjenju od strane sadašnjeg režima u Kijevu".



Arhijereji su razmotrili primedbe i dopune na nacrt novog Ustava SPC.



Konstatovano je takođe da su odnosi sa Rimokatoličkom crkvom, Crkvama reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, što, nažalost, ukazuju, ne važi za odnose sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, u kojoj, pored dobronamernih biskupa koji deluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji i "dobar broj biskupa neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike".



Sabor je posebnu pažnju posvetio svetinji braka i porodice i potvrdio svoju prošlogodišnju odluku o osnivanju posebnog odbora pri Svetom Sinodu koji će se baviti tom problematikom.



Saopšteno je i da je u Svetom Sinodu prestao mandat episkopima zvorničko-tuzlanskom Fotiju i žičkom Justinu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Irineja, episkopi šumadijski Jovan i bački Irinej.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva