:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

117

Španski Podemos računa na uspeh grčke Sirize

Siriza i Podemos saglasne su u osudi budžetskih mera štednje koje su uvedene pod pritiskom takozvane trojke, odnosno Evropske komisije, Evropske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ocenjuje agencija AFP.

Vanredne izbore u Grčkoj s posebnom pažnjom će pratiti političari u Španiji, jer oni mogu da predstaljaju indikator za njihove lokalne izbore u maju i opšte izbore u novembru.

ÄŒlan "Građanskog saveta" Podemosa Horhe Lago, ocenio je da bi eventualna pobeda Sirize inspirisala mešavinu "nade i mudrosti".

"Nade, jer bi alternativa merama štednje mogla da dođe na vlast u Evropi…, ali i strepnja od mogćeg odgovora tela koji nisu demokratski izabrana - 'trojke' koja se već opredelila za politiku straha", naveo je Lago.

Španija je poput Grčke proglasila oštar program mera štednje u pokušaju da spase vladinu očajnu finansijsku situaciju.

Konzervativna vlada španskog premijera Mariana Rahoja sprovodi program restriktivnih mera smanjenja potrošnje i uvećanja poreza u cilju uštede 150 milijardi evra.

U Španiji raste siromaštvo, a stopa nezaposlenosti je dostigla 23,7 odsto, po kojoj je druga iza Grčke u kojoj je evidentirano 25,8 odsto nezaposlenih.

Obe države su u prošloj godini pokazale znake blagog izlaska iz recesije, Španiji je prognoziran privredni rast do 1,4 odsto, a Grčkoj svega 0,6 odsto, a konzervativne vlade upozoravaju da bi levičari eventualnim preuzimanjem vlasti mogle da ugroze trend oporavka.

"Počinjemo da izlazimo iz krize. Potrebna nam je stabilnost, a ne nestabilnost", rekao je Rahoj tokom prošlonedeljne posete Atini, gde je podržao grčkog kolegu Antonija Samarasa.

Generalni sekretar Podemosa i univerzitetski profesor Pablo Iglesias takođe se uklučio u predizbornu kampanju u Grčkoj, ali da bi podržao lidera Sirize Aleksisa Ciprasa.

"Biće ovo godina promena u Španiji i u Evropi. Počećemo u Grčkoj, napred Aleksis, nepred", napisao je na tviteru Iglesias, koji će u četvrtak učestvovati na završnom predizbornom mitingu Sirize u Atini.

Lago je ocenio da Podemos i Siriza imaju različita načela, ali da su saglasne u oceni da se “oštre mere štednje moraju okončati odmah”.

Podemos, kao i Siriza zalažu se za reviziju dugova, koji u Španiji iznosi 96,8 odsto bruto nacionalnog dohotka, a u Grčkoj čitavih 175 odsto.

Prema ocenama stručnjaka Podemos i Siriza rezultat su istog fenomena i odgovor na ekonomsku krizu u kontekstu zajedničke evropske valute.

Osim u Španiji i Grčkoj, postoje nagoveštaji da bi u Irskoj, gde se izbori očekuju naredne godine, srodne partije mogle da računaju na uspeh.

Podemos je osnovan u januaru prošle godine, a Siriza postoji od 2000. godine.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva