Vesti
Španski ortopedi besplatno operišu pacijente u Kragujevcu

14:32, 18.06.2017

|

Izvor: RTS

Kragujevački Klinički centar uspostavio je saradnju sa vodećim španskim ortopedima. U aprilu su operisali četvoro, a sada petoro pacijenata sa najtežim deformitetima kičme. U timu su bili i naši ortopedi, koji će raditi u budućem spinalnom centru. Operacije su za pacijente bile besplatne, zahvaljujući finansijskoj pomoći grada.
Samo dan posle složene operacije kičme, Svetlana Božović iz okoline Knića oporavlja se u bolničkoj sobi. Posle višesatne intervencije, kojom je rukovodio profesor Manuel Fernandez, pacijentkinji je ispravljen težak deformitet kičmenog stuba i posle pet godina moći će normalno i bez bolova da hoda.

"Neko vreme mogla sam na noge, posle mi se oduzima noga i ne mogu da idem. Sada se nadam da će biti dobro", kaže Svetlana.

Profesor Fernandez sa svojim timom na matičnoj klinici u španskom Leonu godišnje obavi oko 400 operacija. Saradnik je vodećih svetskih klinika u oblasti spinalne hirurgije. Svoje znanje i iskustvo podelio je sa kragujevačkim kolegama.

"Hirurgija kičme je veoma široka i složena oblast koja obuhvata brojna oboljenja. Naš zadatak je da pacijentima posle operacije omogućimo normalan život, zato je potrebno stalno usavršavanje i praćenje stranih trendova. Zadovoljan sam saradnjom sa vašim lekarima", ocenjuje profesor Fernandez.

Operacije najtežih deformiteta kičme postaće standardna procedura. Skorijim formiranjem Centra za spinalnu hirurgiju, koji postoji samo u Beogradu, najnovija dostignuća u toj oblasti primenjivaće se i u Kragujevcu.

"Dva naša mlada ortopeda idu na edukaciju u Madrid i ta edukacija predstavlja zapravo celokupne napore Kliničkog centra da mlađim hirurzima pomogne da sa međunarodnom edukacijom podignu nivo i kvalitet usluga u Kliničkom centru", ističe Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

Do sada su na ovakve intervencije pacijenti upućivani u Beograd ili inostranstvo. Pet operacija koje su španski hirurzi besplatno obavili u Kragujevcu u svetu bi koštale oko 300.000 evra.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design