:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2017   12:05

0

160

Španija diže dronove za nadzor granice

Pre deset dana je nekoliko stotina afričkih migranata pokušalo da pređe dvostruki zid opasan žicom na granici španske severnoafričke englave Seute i Maroka.

Procenjuje se da je granicu prešlo preko 500 migranata, što je jedan od najvećih upada otkad je ograda ojačana 2005. godine.

Nekoliko dana kasnije, još 350 ljudi je upalo nakon što su prošli kroz ogradu koristeći čekiće i klešta.

Državni sekretar za bezbednost Hose Antonio Nijeto saopštio je da Španija ne zamera Maroku, navodeći da je saradnja odlična kao i to da sumnja da je se nešto moglo učiniti u ovom slučaju.

Nijeto dodaje da je upravo zbog takvih slučajeva masovnih upadanja neophodno korišćenje dronova i aerostatičnih balona, jer je na mestu granice vidljivost veoma ograničena.

Takva vrsta prismotre omogućila bi španskoj policiji dovoljno vremena kako bi organizovano delovali u cilju sprečavanja prelazaka, prenela je Hina.

Migranti sve učestalije koriste španske enklave na severu Afrike, Seutu i Melilju, kao ulazne tačke u Evropu, penjući se preko žice ili plivajući duž obale.

Španska obalska straža spasila je 257 migranata, koji su pokušali da se iz Maroka domognu Evrope u gumenim čamcima, tokom vikenda.

Prema procenama Međunarodne organizacije za migraciju, oko 1.000 migranata stiglo je u Španiju morskim putem između 1. januara i 22. februara, a oko 38 je poginulo, prenosi AFP.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva