:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2018   12:05

0

190

Sosa: Srbija na mnogo čvršćim temeljima nego pre tri godine

Sosa je, uoči 25. Kopaonik biznis foruma, rekao za Tanjug da su rezultati nedavno završenog trogodišnjeg ekonomskog programa Srbije, koji je podržao MMF, nadmašili sva očekivanja i da su dostignuća impresivna, uzimajući u obzir tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazila početkom 2015. godine.

"Za manje od tri godine, makroekonomska slika se drastično izmenila. Veliki budžetski deficit pretvoren je u suficit, koji je premašio jedan odsto BDP-a u 2017. godini, a javni dug sada beleži stabilan trend pada", navodi Sosa.

Sosa ocenjuje da je značajno i to što fiskalno prilagođavanje nije naštetilo privrednom rastu, već je, kaže, upravo suprotno, pomoglo povećanju poverenja, privatnih investicija, zaposlenosti i privrednog rasta.

"Osim toga, poboljšala se i otpornost finansijskog sistema, a problematični zajmovi su drastično smanjeni", ističe Sosa.

Kaže da su vlasti u Srbiji nastavile sa sprovođenjem sveobuhvatnog i ambicioznog programa strukturnih reformi, među kojima su, navodi, reforme javne uprave, preduzeća u državnom vlasništvu, finansijskog sektora i poslovne klime, ali su na tom polju, ocenjuje, "ostvareni mešoviti rezultati". 

"U nekim od ovih oblasti došlo je do napretka, a u drugima je bilo kašnjenja, zbog čega je ekonomija i dalje preopterećena velikim i neefikasnim javnim sektorom", ističe Sosa. 

Među prioritetnim oblastima kojima bi Srbija trebalo da se pozabavi u narednom periodu su, poručuje, restrukturiranje državnih preduzeća, kako radi povećanja njihove efikasnosti tako i smanjenja budžetskih troškova.

"Skromni javni resursi potrošeni za održavanje u životu neefikasnih kompanija trebalo bi da budu 'oslobođeni' i mogli bi se koristiti, na primer, za unapređenje infrastrukture, poboljšanje kvaliteta obrazovanja i sistema zdravstvene zaštite", ocenjuje šef misije MMF-a.

Smatra, međutim, da su potrebna i dodatna poboljšanja u poslovnom okruženju, posebno u pogledu racionalizacije i modernizacije poreske administracije, racionalizacije naknada i parafiskalnih taksi, kao i osiguranja efikasnijeg, nezavisnog i predvidivog pravosudnog sistema.

Potrebno je, dodaje, nastaviti borbu protiv sive ekonomije, sprovesti mere za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga, kao i za poboljšanje kvantiteta i kvaliteta javne infrastrukture kako bi se smanjio još uvek veliki infrastrukturni jaz.

"Sve ove reforme će otvoriti put za viši, održiviji i inkluzivniji dugoročni rast", zaključuje Sosa.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva