:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2018   12:05

0

199

SOS linija u KM za savetovanje dece, omladinaca i roditelja


Linija je, za sada, otvorena svakog radnog dana od 10 do 16 časova i u tom terminu rade po dva studenta, istakao je za program Radio Gračanice, Dejan Mihajlović, student medicine, koji u ovom savetovalištu, od dana otvaranja, radi kao volonter.



„SOS liniju je otvorila Kancelarija za KiM u saradnji sa prištinskim univerzitetom, odnosno sa studentskim parlamentom Medicinskog fakulteta. S obzirom na to da ova linija godinama postoji u Beogradu, Kancelarija za KiM je, za zainteresovane studente, organizovala obuku tako da nam je najpre devojka iz Beograda, koja već devet godina radi na savetodavnoj liniji, održala kurs i pokazala nam osnovne principe na kojima se naš rad zasniva“, naglasio je Mihajlović.



Ima mnogo problema i kod dece i kod ljudi, od ljubavnih pa sve do nasilja i ovo savetovalište postoji upravo zbog toga, da sasluša, pruži savet pa i reaguje, odnosno kontaktira policiju ukoliko volonteri procene da je nekome život ugrožen.



„Do sada su nam se najčešće javljali adolescenti zbog problema koje imaju u tom specifičnom periodu života, ali i roditelji koji su iz neki razloga zabrinuti za svoju decu. Mi saslušamo sve njihove probleme i na nama je da ih podstaknemo da razmisle kako bi na najbolji način mogli da ih reše. Ukoliko je problem većih razmera, mi smo tu da ih uputimo na neke dalje instance, koje im mogu pomoći u rešavanju tih problema, a kada je nasilje u pitanju, ukoliko procenimo da je to neophodno kontaktiramo policiju ili Centar za socijalni rad“, napomenuo je Mihajlović.



Svako ko ima neki problem, može da pozove SOS liniju gde će dobiti savet na koji način da ga reši, pozivi se snimaju, ali je SOS linija anonimna, što znači da se ne može videti broj pozivaoca i ne mora se predstaviti. Broj SOS linije je 0800 220 023 i otvoren je za pozive građana iz svih srpskih sredina Kosova i Metohije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva