:

:

TV Most

clock

April 07, 2015   12:05

0

121

Šormaz optužio DS za politizaciju nesreće


Dragan Šormaz je, u delu sednice u kome poslanici svakog utorka od predstavnika vlasti traže određena obaveštenja, rekao da se takva nesreća nikada nije na takav način politizovala i da se nikada prema jednoj nesreći nije tako ponašalo.

On je kazao da je ministar odbrane Bratislav Gašić u vreme tragedije bio u Kruševcu, kao i da je oko ponoći bio na putu za Beograd, a o čemu svedoči i njegova prepiska sa ministrom putem mobilnog telefona.

“U pet do 12 ministar Gašić je prošao pored mene kod Pojata, bio sam na službenom putu, razmenjivali smo poruke, a mediji su ga napali da je bio u Beogradu u vreme nesreće. Ovakvi napadi su nedopustivi i ovakvo ponašanje u demokratskom društvu je nedopustivo”, kazao je Šormaz.

On je podsetio na nesreću aviona MIG 29 avgusta 2009. godine, kada su poginule dve osobe i kada je istragom utvrđeno da je do toga došlo zbog greške pilota, navodeći da tada niko nije politizovao taj slučaj i nije ga koristio za političke poene.

“Niko nije želeo da politizuje i niko nije koristio tu žalost i nesreću za političke poene. Ni na nadležnom odboru, ni u Skupštini, niko nije na takav način reagovao. Kada smo kritikovali tadašnju vlast, kritikovali smo je samo zbog nesposobnosti, korupcije, kriminala, samo zbog 500.000 ljudi kjoji su izgubili posao u njihovom mandatu”, kazao je Šormaz.

Pitanja demokrata su, pak, bila upućena predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, a odnosila su se na to što nije zakazana sednica na kojoj bi predstavnici vlasti odgovarali o štrajku prosvetara, kao i o majskim poplavama, a što su demokrate još ranije tražile.

Poslanica te stranke Aleksandra Jerkov kazala je da je “žalosno” što se Skupština Srbije oglušila o obavezu da budu održane takve sednice i što predstavnici vladajuće većine nisu želeli da se o tome razgovara.

“Štrajk je veliki problem zbog koga najviše trpe deca i totalno je nejasno što SNS ne želi da se o tom problemu razgovara u Skupštini. Verovatno zato što je malo neprijatno kada treba da pogledate ljude koji uče decu, a primaju 36.000 dinara”, rekla je Jerkov i upitala kako je moguće da će za projekat “Beograd na vodi” u budućnosti biti izdvojeno 3,5 milijardi dinara, a nema 23 miliona evra za prosvetne radnike.

Gojković joj je odgovorila da je zahtev za sednicom na temu štrajka prosvetara bio “neuredan”, te da je od nje tražila da ga uredi i ispravi propuste.

Janko Veselinović iz Socijaldemokratske stranke kritikovao je Vladu Srbije zbog toga što nije dobio odgovor na ranija poslanička pitanja, među kojima su bila kada će i da li će početi izgradnja jeftinih 100.000 stanova u Beogradu, čiji će kvadrat koštati od 137 evra, kao i zašto stoji izgradnja Žeželjevog mosta, porušenog tokom bombardovanja.

"Nema kranova, niti maketa, ali nema ni odgovora iz Vlade Srbije", rekao je Veselinović, te upitao i šta je sa obećanjem da će se u beogradskom Ikarbusu proizvoditi Mercedes, kao i zašto je od pet milijardi evra koji su uzeti za izgradnju infrastrukture samo 1,3 milijarde aktivirano, a 3,7 nije povučeno i zato se plaćaju velike kamate.

Poslanici će od 11 sati raspravljati o projektu "Beograd na vodi", a detalje predloženog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinskih dozvola neophodnih za realizaciju tog projekta obrazlagaće premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva