:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2015   13:39

0

268

Sokurovu Zlatni pečat Kinoteke

Najveće priznanje te institucije 31. dobitniku uručio je direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. On je izrazio zadovoljstvo pošto je Sokurov pre svečanosti obišao to zdanje i pogledao aktuelne postavke.

Zelenović je podsetio da su među dobitnicima priznanja za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljenom povodom stogodišnjice filma 1995. godine, Đuzepe de Santis, Jiri Menzel, Nikita Mihalkov, Vim Venders, Luk Beson, Žerar Deparđe, Ralf Fajns i drugi napomenuvši da su svi laureati morali da posete Jugoslovenski kinoteku.

Sokurov je izrazio zadovoljstvo što Srbija ima muzej kao što je Jugoslovenska kinoteka, koju po njegovim rečima nemaju ni Moskva ni Sankt Peterburg. On je dodao da vode borbu kako bi osnovali i otvorili Muzej kinoteke u Sankt Peterburgu, ali da neće biti raskošan kao ovaj u Srbiji.

On je napomenuo da bi mladi ljudi trebali da budu zahvalni što je imaju, kao i da budu svesni da je to rezultat velike borbe i zalaganja.

Sokurov se upisao u knjigu utisaka Kinoteke i prisutnima je pročitao poruku. "Oduševljen sam onime što sam video i ponosim se svojim srpskim kolegama", zapisao je on.

Sokurov je počasni gost 43. Festa, na kojem je primio i novoustanovljenu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U okviru Festa biće prikazana retrospektiva njegovih filmova, uključujući Fausta za koji je 2011. dobio Zlatnog lava u Veneciji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva