:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Septembar 24, 2018   13:11

0

138

Šojgu: Šaljemo S-300 Siriji u roku od dve nedelje


"Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta", rekao je Šojgu.



Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.



On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtev izraelske strane, obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske obučeni.



"Danas se situacija promenila. I to ne našom krivicom", kazao je on.



Šojgu je kazao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdužne odbrane.



Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji.



"Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji", naveo je on.



Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.



"To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenost ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantovana identifikacija svih ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane", naglasio je Šojgu.



Peskov: S-300 za bezbednost ruske vojske

Odluka Rusije da opremi Siriju raketnim sistemom S-300 ima za cilj da poveća bezbednost ruske vojske i nije usmerena ni protiv jedne treće zemlje,  izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.



"Trebalo bi svima da bude jasno da ruske akcije imaju za cilj da obezbede bezbednost svojih trupa i neophodne su. Zbog toga se, i u ovom slučaju, Rusija rukovodi ovim interesima. Ove akcije nisu usmerene ni protiv jedne treće zemlje, već da zaštite naše trupe", rekao je Peskov, prenosi Tas.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva